Toyota: Kırmızı çizgi aşıldı!

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ CEO’su Ali Haydar Bozkurt, otomobil pazarında 600 bin adet satış rakamının kırmızı çizgi olduğunu belirterek, "İki yıldır bu rakamın altına düşüyoruz. Bu gerçekten ciddi sıkıntılar yaratıyor. Bayiler kapanabilir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomik krizle bağlantılı olarak Türkiye'de otomobil sektörü daralmaya devam ediyor. Pazarda 'normal' kabul edilen 1 milyon satış rakamı geçen yıl 620 bine düşerken, sektörün bu yılı ise yaklaşık 470 binle kapatması bekleniyor. Sektörün alarm verdiğine dikkat çeken Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt "Türkiye’deki mevcut bayi yatırımları belli bir rakama göre dizayn edilmiş. Satış adetlerinin 700-800 binin altına düşmemesi gerekiyor. 600 bin gibi bir kırmızı çizgi var. İki yıl üst üste bu kırmızı seviyenin altında olursa maalesef bazı bayiler sıkıntı yaşamaya başlıyor. Bayilerde küçülmeler başlar bazen kapanmalar da söz konusu olabilir. Distribütör firmalar küçülmeye gidebilir" uyarısı yaptı.

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'a konuşan Bozkurt, sadece satış değil servis kaybı da yaşandığına vurgu yaparak, "Piyasada birinin işi bozulduğu zaman mutlaka zincirin diğer halkalarına da olumsuz yansıyor" dedi.

'100 LİRALIK ARABAYA 280 LİRA ÖDENİYOR'

Türkiye’deki vergi sisteminin dünya ile uyumlu olmadığını belirten Bozkurt, "Vergi oranları bizim en çok üzüldüğümüz taraf. Evet vergi oranları yüksek, ama vergi sisteminiz de dünyayla uyumlu değil. Motor hacmine dayalı bir vergi sistemi var bizde, böyle bir sistem kalmadı. Teknoloji o kadar gelişti ki aracınızın motoru 1.6 mı 2 litre mi olmuş, aracınız buna göre lüks olmuyor. Yurtdışında birçok ülkede çevreye verdiğiniz zarara göre bir vergi ödersiniz. Bunları anlatan bir vergi sistemine ihtiyaç var. Bu yüzden de yeni teknoloji araçları ülkemize getiremiyoruz. Bu konuda biz yıllardır bir şeyler yapılmasını bekliyoruz. Avrupa’da bir otomobil aldığınız zaman KDV’sini ödeyip alıyorsunuz, yüzde 19.3 Bizde ise aracın 3 katına kadar çıkan vergiler var. 100 liralık bir araba alıyorsunuz ödediğiniz para 280 küsür lira. Sırf bu vergi sisteminden kaynaklı" eleştirisinde bulundu.