'Kefen parası' yola saçıldı: Müteahhitlere 2.5 milyar lira ödendi

'Devletin kefen parası' olarak adlandırılan 'ihtiyat akçesi' Hazine'ye aktarıldı. Merkez Bankası'nın paranın 2.5 milyar lirası başta Karayolları Genel Müdürlüğü'ne verildi. Bu ödeme ile müteahhitlerin, yol yapımından doğan alacaklarının ödendiği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uzun süredir gündemde olan Merkez Bankası'nın ihtiyat akçesinin Hazine'ye devri resmen gerçekleşti. Geçen perşembe Hazine'ye aktarılan 21 milyar liranın, 2.5 milyarı Karayolları'na verildi.

Meclis’te, bu ay kabul edilen, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'la Merkez Bankası’nın “ihtiyat akçesi”nin belli bir bölümünün Hazine’ye aktarılması

kararlaştırıldı. Banka, bu kaynağın bir bölümünü Hazine’ye aktardı. Habertürk gazetesinden Olcay Aydilek'in haberine göre, paranın 2.5 milyar lirası Karayolları'na verilerek yol yapım inşaatları nedeniyle müteahhitlere 2018 yılından kalan birikmiş borçlar ödendi.

Karayolları, bir süre önce sıkışan ödemeler nedeniyle ödenek talebinde bulunduğu, paranın kuruma aktarılması ile birlikte geçen haftadan itibaren ödemelerin yapılmaya başladığı belirtilen haberde kurumun kalan borç için yeni kaynak talebinde de bulunabileceği belirtildi. Habere göre Karayolları dışında enerji alanında faaliyet gösteren bazı devlet şirketlerine de ödeme yapıldı. Faaliyetlerini banka kredileri ile sürdürebilen bu şirketlerin de ödemeleri ihtiyaç akçesi ile yapıldı.

GEÇEN HAFTA KABUL EDİLDİ 

TBMM Genel Kurulu'nda 17 Temmuz'da kabul edilen Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'da yer alan düzenlemeyle, maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar ayrılmış bulunan ihtiyat akçelerinin tamamının, birikmiş fevkalade ihtiyat akçelerinin ise son yılın kârından ayrılan kısmı hariç tamamının Genel Kurul kararı aranmaksızın Hazine'ye devredilmesinin önü açılmıştı. Bu kararın ardından geçen Perşembe günü 21 milyar lira Hazine’ye aktarıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda Türk lirası olarak tutulan “yedek akçe”nin bütçeye aktarılmasıyla ilgili düzenleme Meclis gündemine gelmişti. Söz konusu düzenlemede TCMB Kanunu'nun 60'ıncı maddesinin yeniden düzenlenmesi öngörülmüş, mevcut maddenin bankanın yıllık safi karının yüzde 20'sinin yedek akçeye ayrıldığını belirten “a” fıkrası kaldırılmıştı. Bununla birlikte ilgili maddeye, “Son yıl kârından ayrılan ihtiyat akçesi hariç, birikmiş ihtiyat akçeleri her yıl kara katılarak dağıtılabilir” ibaresinin eklenmesi öngörülmüştü.

İhtiyat akçesi nedir?

Merkez Bankası’nın kanun gereği olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere kenara ayırdığı rezervlere 'yedek akçe' ya da 'ihtiyat akçesi' deniyor. Bu rezervler 'devletin kefen parası' olarak da anılıyor. (HABER MERKEZİ)