Elektrik zamları Diyarbakır'da 10 fabrikada üretimi durdurdu

Diyarbakır OSB Başkanı Aziz Odabaşı, elektrik faturasını ödeyemeyen 10’dan fazla fabrikanın enerjisinin kesildiğini ve üretimin durduğunu söyledi. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi İş Adamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Abdurrahman Aslan ise elektriğe son bir yılda yüzde 86 zam geldiğini hatırlatarak, hükümete eski tarifeye dönülmesi çağrısı yaptı.  Ekonominin çok zorlu bir süreçten geçtiğini belirten Aslan, acil tedbir alınmaması durumunda fabrikaların kapanacağı uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi İş Adamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Abdurrahman Aslan, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) düzenlediği basın toplantısında, sanayicilerin yaşadığı sıkıntıları anlattı. Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin istihdam ve işsizlik olduğunu belirten Aslan “Bugün resmi rakamlara göre 4,5 milyon işsiz var. Kentimizde ve bölgemizde bu sayı daha da yüksek. İstihdamı yaratmanın ve işsizliği minimize etmenin en önemli yolu üretimi arttırmak, yatırımcıyı teşvik etmek olmalıdır” dedi.

ZAMLAR ÜRETİM KAPASİTESİNİ DÜŞÜRDÜ

Yatırım yapabilmenin en önemli ayaklarından birinin enerji maliyeti olduğunu vurgulayan Aslan “Son zamanlarda özellikle elektrik fiyatlarına yapılan zamlar hem sanayiciyi hem de üretimi olumsuz etkilemiştir. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde, 2018 Haziran ayı elektrik birim fiyatı 0,268 TL. iken, 2019 Haziran ayı elektrik birim fiyatı 0,499 TL. olmuştur. Bir yıl içerisinde yaşanan yüzde 86’lık fiyat artışından etkilenen firmaların birçoğu üretim kapasitesini düşürmüş, hatta üretimi durdurma aşamasına gelmiştir” bilgini verdi.

KDV MAKUL SEVİYEYE DÜŞÜRÜLMELİ

Yapılan zamların sanayiciyi zor durumda bıraktığını anlatan Aslan, bölgede yatırım yapmak isteyenlerin kararsız kaldığını ya da yatırımı ertelediklerine dikkat çekti. Bir süre önce mobilya ve beyaz eşya satışında yüzde 18 olan KDV oranının kaldırılarak, bu sektörde satış yapılması sağlandığını ifade eden Aslan, bu şekilde üreticinin nefes aldığını vurguladı ve ekledi: "En azından enerji ve doğalgaz kullanımında sanayiciye bir kolaylık sağlamak için KDV oranı kaldırılarak ya da makul bir seviyeye düşürülmesi, elzem hale gelmiştir. Bölgemizde ve kentimizde son yıllarda yaşanan olumsuzluklara rağmen yatırımcılık ruhu çabamız devam ediyor. Bölgeye pozitif bir ayırımcılık yapılarak, bu ruhun daha da güçlendirilmesini talep ediyoruz."

HÜKÜMETTEN TALEPLER

Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini, ekonomide çok ciddi daralma ve küçülmenin olduğunu vurgulayan Aslan, hükümetten şu taleplerde bulundu:

-Elektrik faturaları makul bir düzeye çekilmelidir.

-6’ncı teşvik bölgesi ruhuna uygun bir şekilde bu oranların bölgenin diğer yatırımlarına paralel elektrik fiyatlarında indirime gidilmesini istiyoruz.

-EPDK’nın 1 Nisan 2018’de aldığı bir karar vardı. Kaynak tedarik adı altında bir program devreye koydu. Önceden 3 zamanlı tarife tek zamana dönüştü. Bu durum faturalarda dengesizliklere sebep oldu. Biz tekrar eski tarifeye dönülmesini istiyoruz.”

10 FABRİKA KAPANDI

Toplantıya katılan Diyarbakır OSB Başkanı Aziz Odabaşı ise bir soru üzerine yüksek gelen elektrik faturasını ödeyemeyen 10’dan fazla fabrikanın enerjisinin kesildiğini ve üretimin durduğunu söyledi. Odabaşı, konunun çözümü için Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyelerinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile görüşme yapacağını aktardı.

10’dan fazla fabrikada üretimin durmuş olması, her fabrikada 100 kişi çalışıyorsa, bin kişinin muhtemel işsiz adayı olabileceği anlamına geliyor. Aslan ve Odabaşı’nın açıklamaları üzerine, elektrik zamları nedeniyle başka sanayicilerin de üretimi durdurmak zorunda kalabileceği ve işsizlik oranının artabileceği yorumları yapıldı.

(DUVAR)

Etiketler zam elektrik fabrika