Şirketler kâr payı dağıtamıyor

Ekonomik krizin şirket bilançolarına yansımaları belli olmaya başladı. 2018'i zararla kapatan şirketlerin yanısıra, kâra geçenlerin bir bölümü de, 'finansal risk' gerekçesiyle kâr payı dağıtmama kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ekonomisi 2018'in son çeyreğini yüzde küçülmeyle kapatırken, bugün açıklanan ocak ayı verilerine göre ise sanayi üretimi yüzde 7,3 azaldı. Ekonomik krizin şirketlere etkileri de ortaya çıkmaya başladı.

Şirketler bu hafta birer ikişer Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptıkları bildirimlerde, 'dağıtılacak kâr payı' olmadığını duyurmaya başladı.

KAP'a bugün bildirim yapan Sanifoam Sünger Sanayi ve Ticaret A.Ş., "Şirket Yönetim Kurulunun 14.03.2019 tarihli toplantısında; 2018 yılı faaliyetleriyle ilgili yasal düzenlemelere göre dağıtılacak kar oluşmaması nedeniyle hissedarlarına kâr payı dağıtılmamasına ve kararın 2018 yılı Olağan Genel Kurul toplantısında ortakların onayına sunulmasına, katılanların oybirliği ile karar verilmiştir" paylaşımında bulundu.

AYEN ENERJİ: ZARAR ETTİK

KAP'a kâr dağıtımı yapılmayacağını bildiren bir diğer şirket ise AYEN Enerji A.Ş. oldu. 11 Mart'taki Yönetim Kurulu kararıyla, 2018'in zararla kapatılması gerekçesiyle kâr payı dağıtmayacağını duyuran  şirket, 'yanlış anlaşılmalar'ın önüne geçmek için kararı revize etti. Şirketten KAP'a yapılan ikinci bildirimde, net dönem zararının 49 milyon 669 bin lira, kârın ise 33 milyon 188 milyon lira olduğu bilgisi verildi. Şirket, dönem zararı oluşması nedeniyle, SPK'nin kâr dağıtımına ilişkin düzenlemeleri kapsamında 2018 hesap dönemine ilişkin kâr dağıtımı yapılamayacağı konusunun genel kurulda hissedarların bilgisine sunulmasını kararlaştırdı. Dönem kararının ise 'olağanüstü yedekler'e ayrılması da karara bağlandı.

TÜRK TRAKTÖR: KÂR YEDEKLERE AKTARILACAK

Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş. de kâr payı dağıtmayacak şirketler arasında yer aldı. Şirket, dün KAP'a yaptığı bildirimde, cari yıl kârının olağanüstü yedeklere aktarılacağını belirtti. 73 milyon 424 bin liralık cari yıl kârının olağanüstü yedeklere aktarılacağı bildirilen açıklamada, "Finansal tablolara göre oluşan 240.106.649 TL net dönem kârının geçmiş yıl kârlarına aktarılmasına ilişkin kâr dağıtım önerisi 12.03.2019 tarihinde yapılan Şirketimiz Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda ortaklarımız tarafından kabul edilmiştir" denildi.

MEDİCALPARK'IN ZARARI 162 MİLYON LİRA

MLP Sağlık Hizmetleri A.Ş. (Medicalpark) de, kâr payı dağıtılmaması teklifinin, şirket olağan genel kurulunun onayına sunulmasını kararlaştırdı. KAP bilgilendirmesinde,  SPK'ye göre oluşan zararın 162 milyon liralık 398 bin lira, yasal kayıtlara göre ise 85 milyon 382 bin lira olduğu belirtildi.

TUKAŞ: KÂR GEÇMİŞ YILLAR ZARARINA GİTTİ

TUKAŞ Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., 2018'i 35 milyon lira kârla kapattığını bildirdi. Ancak 'şirketin finansal yapısını güçlendirme adına kâr dağıtımı yapılmaması ve kârın geçmiş yıllar zararlarından mahsup edilmesi' kararlaştırdı.

Özderici Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ise 27 milyon 329 bin TL zarar açıkladı. Şirket bu nedenle kâr payı dağıtmıyor.

TAT GIDA DA PAS GEÇTİ

Tat Gıda, 2018 için 38 milyon 576 bin lira kâr açıkladı. Ancak 'uzun vadeli stratejiler, yatırım ve finansman politikarı, kârlılık ve nakit durumu' dikkate alarak, hissedarlarına kâr payı dağıtmama kararı aldı.

GEÇMİŞ DÖNEM ZARARLARI

Marmaris Altınyunus Turistik Tesisleri A.Ş. 13 milyon 330 TL kâr, Karsu Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. 10 milyon 315 TL kâr (3. dönem), Ata Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. 1 milyon 727 bin TL kâr (3. dönem), Bera Holding 27 milyon 432 bin TL kâr, Edip Gayrimenkul Yatırım Sanayii ve Ticaret A.Ş. 2 milyon 306 bin TL net dönem kârı etmesine rağmen geçmiş dönem zararları ve finansal risk gerekçeleriyle kâr payı dağıtmama kararı aldı.

Etiketler kar şirket pay zarar