Erkin Şahinöz: Şirketin içini boşaltıp konkordatoya başvuranlar var

Ekonomist Erkin Şahinöz, konkordato uygulamasını suistimal edenler olduğunu öne sürdü. Şahinöz, "Önceden şirketin için boşaltıp daha sonra bu sistemi suistimal edenler de var" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomist Erkin Şahinöz, konkordato uygulamasını kötüye kullanan şirketler olduğunu iddia etti. Şahinöz, "Ödeme sıkıntısı çektiği için konkordatoya başvuranlar olduğu gibi, önceden şirketin için boşaltıp daha sonra bu sistemi suistimal edenler de var" dedi.

'TÜRKİYE EKONOMİSİ BUNU YAŞAYACAKTI ABD HIZLANDIRDI'

Sputnik'in aktardığına göre, ekonomist Erkin Şahinöz RSFM'de Ahu Özyurt'un sunduğu "Fotoğrafın Tamamı" programına katıldı.

Döviz kurundaki yükselişin, "artık ABD'li rahip Andrew Brunson'ın yargılanmasından kaynaklanmadığını" söyleyen Şahinöz, "Türkiye ekonomisi bugün yaşadığı sorunları zaten yaşayacaktı. ABD ile oluşan gerilim, bu yaşanacakları hızlandırdı ve toplu halde yaşanır hale getirdi" dedi.

'BU FAİZLERLE YENİ YATIRIM ŞANSI YOK'

PMI Endeksi'nin (İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi) daralmayı işaret ettiğini belirten Şahinöz, "PMI Endeksi dediğimiz bir endeks var ki Türk ekonomisinin geleceği ile ilgili işaretler verir. 50'nin altındaysanız daralmadır. Eylül ayında PMI İndeksi 42.5 verdi. 2009 krizinden bu yana görülmüş en sert daralma. Bu faizlerle artık üreticilerin de yeni yatırım yapma şansı yok. Zararlarını telafi etme yoluna gidecekler, doğal olarak personel çıkarmaya başlayacaklar" diye konuştu.

'KRİZİ KABUL EDİP YÖNETMEMİZ GEREK'

Konkordato ilanlarının artmasını değerlendiren Erhan Şahinöz, uygulamayı kötüye kullananlar da olduğunu belirtti. Şahinöz, "Çok iyi niyetle, ödeme sıkıntısı çektiği için konkordatoya başvuranlar olduğu gibi, önceden şirketin için boşaltıp daha sonra bu sistemi suistimal edenler de var" ifadelerini kullandı.

Nakit akışının durmasının "sert bir inişe" neden olabileceğini dile getiren Şahinöz, "A firması konkordato ilan edip bana borcumu ödemiyor, peki ben nasıl mal alıp üretim yapacağım? Bu domino etkisi, ödeme ve nakit akışının durması, ekonominin çok sert bir iniş yapmasına neden olabilir, bunun finans sektörüne de etkisi olur. Bunların hepsinin bir gecede geçme ihtimali yok, krizi kabul edip yönetmemiz gerek" dedi.

'GECE HAYATI KRİZİN ETKİSİNİ KASIM'DA HİSSEDECEK'

Pause Dergisi yayıncısı Fuat Çağdaş da krizin eğlence sektörüne etkisini yorumladı. "Kur krizi ilk patladığında Bodrum'da hiç kimse etkilenmemişti ve herkes kredi kartları ile alışveriş yaptı, yedi içti" diyen Fuat Çağdaş, "Krizin etkilerini şimdi şimdi piyasalar ve mekanlar hissetmeye başladı. Yeme içme mekanlarında doluluk oranları yüzde 30 oranında düştü" dedi.

Çağdaş, İstanbul'da "cemiyet" diye tabir edilen gelir seviyesi çok yüksek kitlenin iki yıldır dışarıda eğlenmeyi bıraktığını söyledi. Çağdaş, "Krizin esas etkisini muhtemelen Ekim, Kasım ayı gibi daha fazla göreceğiz eğlence ve yeme içme sektöründe" şeklinde konuştu.