İşsizlik maaşında 120 gün şartı esnetiliyor

Önümüzdeki 2 ay içinde işsizlik maaşında 120 gün şartı esnetilecek. Böylece işten çıkartılmadan önceki son 120 gün prim ödeme şartını yerine getirmeyen 12 bin 500 kişiye işsizlik maaşı bağlanabilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İşten çıkartılmadan önceki son 120 gün sigortalı olma şartını yerine getiremedikleri için işsizlik maaşı alamayan yaklaşık 12 bin 500 kişinin sorunu çözüme kavuşturuluyor.

NTV'de yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 100 günlük eylem planı kapsamında, 120 gün şartı esnetilerek, bu kişilere işsizlik maaşı bağlanması sağlanacak.

İşsizlik maaşı alabilmek için son üç yılda en az 600 gün sigortalı olmak ve son 120 gün sürekli çalışmak gerekiyor. 600 gün şartını yerine getirdikleri halde işsizlikten önceki son 120 günde sürekli çalışmayanlar maaşa hak kazanamıyor.

İşsizlik maaşı, çalışırken alınan son 4 aylık ortalama ücretin yüzde 40'ı üzerinden ödeniyor. Asgari ücretli işçiler 2018 yılında 805.60 lira işsizlik maaşı alabiliyor. Bu rakam, en düşük işsizlik maaşını oluşturuyor. En yüksek işsizlik maaşı ise 1611.30 lirayı aşamıyor. İşsizlik maaşı süresi, prim ödenen gün sayısına göre değişiyor. Son üç yılda 600 gün çalışanlara 6 ay; 900 gün çalışanlara 8 ay, 1080 gün çalışanlara on ay işsizlik maaşı ödeniyor.

BAŞVURU SÜRESİ

İşsizlik maaşı almak için iş akdinin feshinden itibaren 30 gün içinde başvuruda bulunmak gerekiyor. Otuz günden sonra da başvurulabiliyor ancak bu durumda gecikilen süre kadar eksik maaş ödeniyor.

İşsizlik maaşı alabilmek için iş akdinin işveren tarafından sona erdirilmesi ya da işçinin haklı nedenle iş akdini feshetmesi gerekiyor. Anlaşmalı olarak işten ayrılanların işsizlik maaşı alabilmesi için sözleşmenin işveren tarafından sona erdirilmesi zorunlu.

Örneğin 10 aylık işsizlik maaşına hak kazanmış bir kişi 4 ay maaş aldıktan sonra bir işe girdiğinde işsizlik maaşı kesilir. Ancak, bu kişi bir süre sonra yeniden işsiz kaldığında, kalan 6 ay işsizlik maaşını almaya devam eder. On ay işsizlik maaşı alan kişinin yeniden hak kazanabilmesi için yeniden en az 600 gün prim ödemesi gerekir.