'Dövizdeki artış Kapalıçarşı'yı canlandırdı'

Ekonomideki son gelişmelerden nasıl etkilendiğini görmek için Kapalıçarşı'dayız... Bu sene gelen turist sayısından memnun olduklarını belirten esnafın önemli bir bölümü dövizdeki artışın çarşıdaki alışverişi canlandırdığını söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'daki tarihi Kapalıçarşı artan döviz kurundan en çok etkilenen yerlerden biri. Çarşıya gelen turistlerin ise yüzü geliyor. Çünkü turistler TL. karşısında değer kazanan dolarla istedikleri şeyleri kolayca satın alabiliyor. Geçen yıla göre daha fazla turist geldiğini söyleyen Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Cem Özboyacı ise "Esnafın kiralarını da ödeyemediği söylentileri doğru değil" dedi.

'BİRAZ SABRETMEMİZ LAZIM'

Çarşıya ilk girdiğimizde müşterileriyle konuşan bir esnafın yanına yaklaşıyoruz. İsminin Erdoğan olduğunu söylüyor, ama soyadının yazılmasını istemiyor. 40 senedir Kapalıçarşı'da esnaf olduğunu belirten Erdoğan'a ekonomideki son gelişmelerin Kapalıçarşı esnafının nasıl etkilediğini soruyoruz: "Şu an her şey iyi gidiyor. İnsanoğlu sabırsızdır her şeyi birden isterler. Ülkemizin içinde bulunduğu durumdan kaynaklı olarak ilk zamanlar bizi olumsz etkiliyordu. 40 senedir buradayım. 40 sene içerisinde battım demedim. Şu an normal olarak dolar kuru bizi etkiliyor. İşte bu durumun oturması lazım. Biz de işimizi buna göre yaparız."

Erdoğan: Biraz sabretmemiz lazım...

Erdoğan, Kapalıçarşı esnafının zor günler geçirdiği yönündeki haberlere ilişkin ise, "Kapalıçarşı biraz bolluğa alışmış. Hafif bir daralma oldu mu hemen bağırmaya başlıyorlar. Her şey lay lay lom değil. Biraz sabretmemiz lazım. Ekonomimiz de düzelecek. Mesela bu sene Avrupalı turistler de gelmeye başladı. Demek ki iyileştirme var. Sabredeceğiz" ifadelerini kullandı.

'KİRASINI ÖDEYEMEDİĞİ İÇİN DEĞİL...'

Geçtiğimiz günlerde Kapalıçarşı'da son birkaç ay içerisinde 3 esnafın kiralarını ödeyemediği de iddia edildi. Bu iddiaları ve daha birçok sorunun yanıtını bulmak için esnafla konuşmaya devam ediyoruz. Dükkanın önünde oturarak müşteri bekleyen Mehmet Elma, yıllardır Kapalıçarşı'da esnaf olduğunu söylüyor. Elma doların artmasıyla kirasını ödemekte zorluk yaşadığını belirtirken, "Mal alımı da beni etkiledi" diyor ve ekliyor:

"Bizlerden dolar üzeri kira alınıyor. Kira fiyatları da geçen seneye göre değil. Her şeyin daha iyi olacağını bekliyoruz. Esnaf olarak durumumuz çok kötü değil. İntihar olaylarının olduğu söylentileri de doğru değil. Sadece 1 kişinin geçtiğimiz haftalarda hayatına son verdiğini duydum. Fakat bu kişi de kirasını ödeyemediği için böyle bir şey yapmamış. Bir başka olay da geçtiğimiz aylarda iki esnaf dolandırıcılık yaptıktan sonra millettin parasını alıp buradan kaçtılar."

'DOLARIN YÜKSELMESİ BİZE YARADI'

İsmini vermek istemeyen bir esnaf ise doların yükselmesinden memnun. Esnafa göre geçen sene doların değeri daha az olduğu için müşteriler alışveriş yapmıyordu. Söz konusu esnaf sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçen seneye göre turist sayısı arttı.  Geçen sene dolar düşüktü. Müşteri bir şey almıyordu. Paraları şu an bizim paramızdan değerli olduğu için alışveriş yapıyorlar."

.

Kapalıçarşı esnafıyla sohbetimizin ardından son olarak Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Cem Özboyacı ile konuşuyoruz. Özboyacı çarşının girişlerinde kurulan X Ray cihazlarından günde 200 ile 230 bin kişinin çarşıya giriş yaptıklarını söyleyerek şöyle devam ediyor: "Bu yıl gelen turist sayısında ciddi bir artış var. Bu turistlerin çoğu genelde Ortadoğu ülkelerinden geliyorlar. Şu an Kapalıçarşı'da sıkıntılı bir tablo yok. Ama dileklerimiz var. Kapalıçarşı'da öncelikle otopark alanları gerekli. Bu alanlar ne kadar artarsa insanlar da rahat bir şekilde Kapalıçarşı'ya gelir."

'NUSRET ET'İ SORUYORLAR'

Özboyacı, Nusr-Et markasının kurucusu Nusret Gökçe'nin burada şube açmasını "Kapalıçarşı için çok önemli" diye niteliyor. Özboyacı, buraya gelen turistlerin çoğunun Nusret Et'i sorduğunu, bu gibi gelişmelerin Kapalıçarşı'yı olumlu etkilediğini de ekliyor:

"Bütün bunlardan yola çıkarak Kapalıçarşı esnafını çok kötü etkileyen bir durumun olduğunu söylemek doğru değil. Esnafın kiralarını da ödeyemediği söylentileri doğru değil. Örneğin benim dükkanım var. Eğer kiracım kirasını ödeyemezse ona 'çık' demem. Onu idare etmeye çalışırım. Kapalıçarşı esnafında böyle bir kültür hakim."