Yabancı yatırımcılardan Türkiye için risk analizi: Dolar neden bugün 6 TL'ye dayandı?

TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı dünyada nasıl yorumlanıyor? Yabancı yatırımcılar, yakından takip ettikleri noktaları anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TL'nin euro ve dolar karşısında yaşadığı değer kaybı tüm dünyada çok yakından izlenirken, bugün Financial Times gazetesinde yayımlanan bir haber piyasaları hareketlendirmiş görünüyor. 'Avrupa Merkez Bankası'nın bir dizi Avrupa bankasının Türkiye'ye döviz üzerinden verdiği borçların geri ödemesini alıp alamayacağı konusunda endişe duyduğuna' dair haberin ardından, Batı basınında 'krizin yayılma riski'nden söz edilmeye başlandı.

İşte, bir dizi yabancı uzmanın yorumları:

'YAYILMA RİSKİ BU SABAH ANLAŞILDI'

Yatırım bankası Jeffries'in Londra'daki Avrupa ekonomisti David Owen, Reuters'a demecinde "İnsanlar bu sabah, önemli bir yayılma riski bulunduğunun daha farkında görünüyor" dedi.

'BUGÜN LİRA İÇİN ÇİFTE SORUN VAR'

Ulusal Avustralya Bankası'ndan Rodrigo Catril ise CNN International'a demecinde, ABD'yle yaşanan krizin yanı sıra Financial Times'ın haberine de dikkat çekti; "Lira için çifte sorun söz konusu" dedi. Catril'e göre, yatırımcılar Türkiye'de artan enflasyon ve bağımsızlığı sorgulanan Merkez Bankası'nın buna müdahale gücü konusunda giderek daha fazla kaygı duyuyor.

Avrupa'da Türkiye endişesi: Ödeyebilecekler mi?Avrupa'da Türkiye endişesi: Ödeyebilecekler mi?

'BEKLEDİKÇE BULAŞICILIĞI ARTACAK'

Fransız bankası Societe Generale'in stratejistlerinden Kit Juckes, "Piyasalar Türkiye'nin döviz krizine yanıtını bekliyor ve hem daha güvenilir para politikası, hem de diplomatik açılım yumuyor. Piyasa ne kadar beklerse, kriz o kadar bulaşıcı olabilir" dedi.

'ERDOĞAN'IN U-DÖNÜŞÜ YAPMASI ZOR'

Alım satım şirketi XTB, müşterilerine bugün geçtiği bir notta "Yatırımcılar topyekûn bir döviz krizinin çok yakın olmasından giderek daha fazla endişe duyuyor" ifadelerini kullandı. Şirketin üst düzey piyasa analisti David Cheetham'ın imzasını taşıyan notta, "Erdoğan'ın para politikalarına dair duruşunda dramatik bir U-dönüşü yapması son derece ihtimal dışı görünüyor" denildi.

'SIFIR GÜVEN VAR'

Ekonomist Timothy Ash, CNBC canlı yayınındaki yorumunda Financial Times'ın haberinin 'duyum bazlı' olduğunu söylese de, Türkiye'de ekonominin fazla ısınmasına izin verildiği için ödeme dengelerinde bir sorun olduğunu vurguladı. Ash, "Şu an Türkiye Merkez Bankası'na ve Türkiye'de politika belirleme sürecine sıfır güven var. Her ne yaparlarsa yapsınlar, piyasa onlara inanmıyor" dedi.

'TEK BİR EKONOMİST VAR'

Ash, Twitter'da paylaştığı mesajda da "Türkiye - güven krizi. [Kemal] Derviş gibi bir ekonomi çarına ihtiyaçları var. Bunu tersine çevirecek sadece bir tane, son derece saygı duyulan Türk ekonomist geliyor aklıma. AKP'ye yakındı, piyasa ona güveniyordu, gördüğünü söylüyordu ve şu an boşta" dedi. (Dış Haberler)