Ali Rıza Güngen: Albayrak'ın söylediklerinin nasıl yapılacağı belli değil

Gazete Duvar yazarı Güngen, Albayrak'ın açıkladığı yeni ekonomi modelini değerlendirdi. Güngen yeni model adı altında pek bir yenilik bulunmadığını, teknolojik ürün üretimi ve rekabetçilik vurgusunun sürekli yapıldığını ancak bunların nasıl sağlanacağını ekonomi yönetimindekilerin bilmediğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazete Duvar yazarı Ali Rıza Güngen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın "yeni ekonomi modeli"ni açıkladığı ve iş insanlarıyla buluştuğu toplantıyı değerlendirdi.

Güngen, Albayrak'ın sürdürülebilir büyüme, vergi adaleti, yüksek katma değerli üretim başlıkları altında anlattıklarında yenilik olmadığını belirtirken daha önce dillendirilen “mali alan” ve yeniden dengelenme gibi hedefler konusunda bir ilerleme olmadığını ifade etti.

Güngen'in değerlendirmesi şöyle:

"Albayrak’ın sürdürülebilir büyüme, vergi adaleti, yüksek katma değerli üretim başlıkları altında anlattıklarında yenilik olduğunu düşünmüyorum. Ortodoks bir para politikası izlenmediğini biliyoruz. Bütçe disiplinini sağladığını iddia eden Albayrak yüzde 110’luk iç borç çevirme hedefini bütçe disiplini adı altında savunuyor. Oysa söylediği borç stokunda üç ayda 2,1 milyar TL artıştır. Daha önce dillendirilen “mali alan” ve yeniden dengelenme gibi hedefler konusunda bir ilerleme olmadığı anlaşılıyor.

'YENİ MODELDE YENİLİK YOK'

5 milyar TL faiz dışı fazla hedefi ve 35 milyarlık tasarruf paketi Türkiye ekonomisinde durgunluk eğilimini teşvik edecek. Albayrak, bozuk makroekonomik göstergeler arka planında sürdürülebilir büyümeye geçişin nasıl olacağını açıklamıyor. Bütçe açığını kontrol altına alma girişimine karşın vergi reformuna dair bir plan sunmuyor. Adı değiştirilecek Orta Vadeli Program’a işaret ediyor. Ancak AKP’nin OVP performansı da son derece sorunlu. Oradaki hedeflerin ne zaman tuttuğu görülmüş sormak gerekli.

Yeni Model adı altında pek bir yenilik bulunmuyor. Teknolojik ürün üretimi ve rekabetçilik vurgusu her dem yapılıyor, ancak bunların nasıl sağlanacağını ekonomi yönetimindekiler bilmiyorlar. Yeni bir finansal düzenleme kurumu dışında, yatırım programına çeki düzen verilmesi gibi vurgular dışında açıklamalarda hiçbir yenilik olmadığı söylenebilir."

Albayrak: Merkez Bankası'nın bağımsızlığı kritikAlbayrak: Merkez Bankası'nın bağımsızlığı kritik