Mario Draghi: Enflasyonun yükselmesi bekleniyor

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, enflasyonun yükselmesini beklediklerini söyledi. Draghi, "Haziran’da ECB yönetim kurulu enflasyondaki sürdürülebilir iyileşmeler göze alındı. Enflasyon hedefimiz olan yüzde 2’ye yakın ve biraz altındaki düzeye yaklaşıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Para Politikaları Komitesi toplantısında konuştu. Draghi, artan korumacı ticaret politikalarının olduğu bu dönemde daha "güçlü ve dirençli bir Avrupa’nın her zamankinden daha önemli olduğunu" söyledi.

Draghi, "Artan korumacılık politikalarına ilişkin ise daha güçlü bir Euro bölgesi önemli. Daha entegre bir Euro bölgesi ile vatandaşlarımızı kontrolsüz ve denetlenmeyen bir küreselleşmenin sonuçlarına karşı koruyabiliriz. Ekonomik ve para birimi yönetimine ilişkin değerlendirme yapacak olursak, Avrupa’nın bir arada durması her zamankinden daha önemli" dedi.

'PARA BİRLİĞİMİZ KIRILGAN'

"Para birliğimiz hala tam değil ve kırılganlığı devam ediyor" diyen Draghi, "Direncimizi artırmak için Euro Bölgesi üyeleri arasında entegrasyon devam etmeli. Bankacılık birliği risklerin azaltılmasında çok önemli bir adımdı. Fakat bankacılık birliği henüz tamamlanmadı. Bankacılık paketinin yürürlüğe girmesini memnuniyetle karşılıyoruz" diye konuştu.

Euro bölgesi bankacılık sektörü yapısal zorluklar yaşadığını belirten Draghi, “Avrupa Mevduat Sigorta Fonu bankaların işleyişini de destekleyecek ve para politikalarının bölge genelinde uygulanmasını kolaylaştıracak" dedi.

'ÜLKELER ARASI GÜVEN OLMADAN ÖNLEM ALINAMAZ'

Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında güven sağlanmadan önlemler alınamayacağını dile getiren Mario Draghi, "Üye devletlerin mali ve ekonomik önlemlerini engellemeyecek bir sistem olmalı. Sermaye Piyasaları Birliği riskleri azaltır ve kamu istikrar fonlarına ihtiyacı azaltır. İflas konusunda ortak düzenlemeler yine bankaların işini kolaylaştırır. Bu önlemlerin hiçbirinin üye devletler arasında güven olmadan mümkün olmadığını da söylemeliyim" ifadelerini kullandı.

'ENFLASYONUN YÜKSELMESİ BEKLENİYOR'

Belirsizlikler ve korumacı politikalara bağlı risklerin sürdüğünü belirten Draghi, risklerin dengeli olduğunu söyledi. Enflasyonun yükselmesini beklediklerini kaydeden Draghi, şöyle devam etti:

"Enflasyonun yükselmesi bekleniyor. Haziran’da ECB yönetim kurulu enflasyondaki sürdürülebilir iyileşmeler göze alındı. Varlık alım kriterleri incelendi ve gelecek veriler doğrultusunda varlık alımlarının düşürülmesine karar verildi. Enflasyon hedefimiz olan yüzde 2’ye yakın ve biraz altındaki düzeye yaklaşıyor. Enflasyon 2016’daki çok düşük düzeylerden yükselerek geldi. Kriterlerden biri de enflasyonun kendi direncinin olmasıydı."

'FAİZLER 2019 YAZINA KADAR BU SEVİYELERDE KALACAK'

"Para politikaları ekonomik büyümeyi desteklemeye devam etmek zorunda. O yüzden yeniden yatırım politikalarımızı devam ettiriyor ve sözlü yönlendirmeye devam ediyoruz. Varlık alım programlarını net varlık alımlarının sonlandırılması ardından da devam edeceğiz. Ana ECB faiz oranlarının en az 2019 yazı sonuna kadar da bu seviyelerde kalmasını bekliyoruz." (DHA)