Çin'den ABD'ye: Ticaret savaşında ilk ateş eden taraf olmayacağız

ABD'nin ek gümrük vergilerine Çin'den tepki geldi. "Küresel serbest ticareti savunma kararlılığımız sürecek" diyen Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Fıng, "Çin asla ilk ateş eden taraf olmayacak" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin Ticaret Bakanlığı, ABD'nin Çin'den ithal teknoloji ürünlerine getirdiği gümrük vergileri uygulaması halinde, kendi çıkarlarını korumak için tedbirler alacaklarını açıkladı.

Bloomberg HT'nin haberine göre Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Fıng, yarın ABD tarafından yürürlüğe sokulması beklenen 34 milyar dolar tutarındaki Çin teknoloji ürününe yönelik gümrük vergilerini değerlendirdi. Gao Fıng, "Tehditlere ve şantaja boyun eğmeyeceğiz. Küresel serbest ticareti savunma konusundaki kararlılığımız sürecek" dedi.

'ÇİN İLK ATEŞ EDEN TARAF OLMAYACAK'

"Ticaret savaşı"nı kendilerinin başlatmayacağını söyleyen Gao Fıng, "Çin asla ilk ateş eden taraf olmayacak. Ancak ABD vergi tedbirleri aldığı takdirde, Çin de kendi ülkesinin ve halkının temel çıkarlarını korumak için buna karşılık vermeye mecbur olacaktır" diye konuştu.

Çin hükümetinin de ABD'den ithal edilecek teknoloji ürünleri için gümrük vergileri açıkladığını hatırlatan Fıng, ancak yeni kararlar için ABD'nin atacağı adımı bekleyeceklerini söyledi.

Fitch: Ticaret savaşlarının maliyeti 2 trilyon doları bulabilirFitch: Ticaret savaşlarının maliyeti 2 trilyon doları bulabilir

'TRUMP YÖNETİMİ GERÇEK BİR KAVGADAN SONRA AKLINI BAŞINA ALIR'

Çin Komünist Partisi'nin yayın organlarından "Global Times"da yayımlanan baş yazıda Çin'in ABD'nin vergi artışlarına karşılık vermeye hazır olduğu mesajı verildi.

"Washington, Çin'in büyümesini ticaret savaşıyla zapturapt altına alamaz" başlıklı yazıda, "Çin, ABD ile ticaret savaşına girmek istemiyor. Ticaret konusundaki görüş farklılıkları zamanla çözülebilir. Fakat Trump yönetimi, Çin'in yüksek teknoloji geliştirmesini engellemek ve teknoloji sektörünü marjinalleştirmek istiyorsa o zaman işler değişir. ABD Çin ile çatışmak istiyorsa kendi bilir. Belki de Trump yönetimi ancak gerçek bir kavganın ardından aklını başına alabilir" ifadelerine yer verildi.

Trump yönetimi, gümrük vergisi artışı kararını, Çin'in uyguladığı devlet öncülüğündeki sanayi kalkınma stratejisinin yabancı şirketleri teknoloji transferine zorladığı veya endüstriyel casusluğa maruz bıraktığına dair kaygılara karşılık olarak almıştı.

Financial Times: AB ticaret savaşını engellemek için görüşmeler yapacakFinancial Times: AB ticaret savaşını engellemek için görüşmeler yapacak