Garo Paylan: Ekonomik ve siyasi tedbir alınmazsa duvara çarpacağız

HDP milletvekili Garo Paylan, ekonmik gelişmelerin 1994 ve 2001 yılındaki krizlerle benzerlik gösterdiğini söyledi. Paylan, "Eğer gerekli tedbirler alınmazsa bu maliyeti yine yoksullar ve 81 milyon kişi hep beraber ödeyeceğiz. Acil ekonomik ve siyasi tedbirler alınması lazım" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında ekonomideki gelişmelere ilgili açıklamalarda bulundu.

"2017 başında ekonomi tökezledi" diyen Garo Paylan, "Bunun da sebebi siyasi. Siyasi tedbirler alınması lazım. 'Yerli ve yabancı yatırımcı Türkiye’ye güvenmiyor' dedik. Arabanın şoförü dedi ki 'Benim arabamın sorunu yok. Ne yapacağım? Frenleri patlamış bir arabayla daha da gaza basacağım' dedi" şeklinde konuştu.

'EKONOMİDEN SORUMLU BAKAN BÜYÜK BİR AZAR YEDİ'

Bakanlardan da uyarılar yapıldığını belirten Paylan, "Ekonomi kurmayları uyarılar yapmaya başladılar. Arabanın şoförü, kendi ekonomiden sorumlu bakanını dahi azarladı, gaza bastı, neden? Çünkü seçimler var. Seçim ekonomisi yapması lazım. Bütün bunların sonucunda, geçen yıl araba hızlandı ama frenler patlak, yokuş aşağı hızlandık ve sonuçlarını bugün görüyoruz" dedi.

ABD Doları ve Euro kurunun yükselişte olduğunu aktaran Paylan, "Arabanın motoru artık yandı arkadaşlar. Eğer ki tedbir alınmazsa duvara çarpacağız. Tedbirleri kim alacak? Ekonomiden sorumlu bakan Mehmet Şimşek. Ama geçen hafta çok büyük bir azar yedi tedbir alacağız diye. Peki, başka kim tedbir alabilir. Hani bağımsız bir kurumumuz var ya, Merkez Bankası tedbir alabilir" diye konuştu.

'MERKEZ BANKAMIZ VESAYET ALTINDA'

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın Meclis'te sunum yaptığını belirten Garo Paylan, şunları söyledi:

"Normalde 6 ayda bir gelip sunum yapması gereken Merkez Bankası Başkanı, iki yıl sonra nihayet Plan Bütçe Komisyonu’nda bir sunum yaptı. Merkez Bankası Başkanı’na sorularımız oldu. Merkez Bankası fiyat istikrarından sorumludur. Yani enflasyondan sorumludur. 'Son 3 yılda paramız yüzde 100’den fazla değer kaybetti. Ne yapıyorsunuz' dedik. 'Biz izliyoruz' diyebildi Sayın Merkez Bankası Başkanı. 'Dolar kurundaki yükselişin sebeplerini, enflasyondaki yükselişi gözlemliyoruz' diyebildi. Ben de 'Herhalde bu ülkedeki paranın değerini Marslılar koruyacak' dedim. Türkiye’deki enflasyonu herhalde Mars’tan birileri gelip düşürecek.

Merkez Bankası’nın bütün kadrosunun aslında ekonomik tedbirler almaya yeterli birikimi var. Bunu kesinlikle biliyoruz. Ancak Merkez Bankamız şu anda vesayet altındadır. Cumhurbaşkanı’nın 'Kötülüklerin anası da babası da faizdir. Bu böyle biline. Bunun karşısında olan beni karşısında bulur' dediği bir ortamda elbette karşımızda cesaretli, kendi araçlarını kullanabilecek bir Merkez Bankası Başkanı göremedik. Aralık ayında olan faiz yükselişi de dahil, Cumhurbaşkanı danışmanı olan Cemil Ertem’den icazet alamadan faiz yükseltemeyen bir Merkez Bankası Başkanı vardı dün karşımızda. Araç bağımsızlığı falan ortada yok.Eli kolu bağlı bir Merkez Bankası’yla karşı karşıyayız."

'ODAMDAN GELENE KADAR DOLAR 1 KURUŞ ARTTI'

Türkiye'nin 450 milyar dolar borcu olduğunu söyleyen Paylan, "Yılbaşından beri dolar kuru 40 kuruş arttı. Bu ne demek? Ben Meclis’teki odamdan buraya yürüyünceye kadar dolar 1 kuruş daha arttı, ülkemizin borcu 4,5 milyar TL arttı. Peki 4,5 milyar TL, eski parayla 4,5 katrilyonla ne yapılır? 1 kuruşluk artışla 100 bin öğretmen atanabilir. Peki 40 kuruş artınca ne oluyor? Ülkemiz şu anda 180 milyar TL ilave borçlanmış oluyor. Bu parayla yapılabilecekleri tahayyül edin" dedi.

'TEDBİR ALINMAZSA MALİYETİ YOKSULLAR ÖDEYECEK'

1994 ve 2001 krizlerindeki şartların yaşandığını belirten Paylan, "Tüm bunların maliyetlerini yoksullar ödedi. Eğer gerekli tedbirler alınmazsa bu maliyeti yine yoksullar ve 81 milyon kişi hep beraber ödeyeceğiz. Acil ekonomik ve siyasi tedbirler alınması lazım" diye konuştu.

Paylan, Merkez Bankası'nın doları 4 liranın altına indirebileceğini fakat bunun kalıcı olmayacağın söyledi. Paylan, doların daha da düşmesi için şunları önerdi:

"OHAL’i kaldıracağız, Suriye politikasında barışçıl politikalara yöneleceğiz, Suriye’de demokratik bir çözümü destekleyeceğiz ve aynı zamanda gazetecileri özgür bırakacağız. Bütün bu adımları atınca, hukuk devleti olduğumuzu gösterebilirsek dolar bugün olması gereken 3,50-3,60 seviyesine düşer."

'TEŞVİKLER BİZİM CEBİMİZDEN ÇIKACAK'

Açıklanan yeni teşvik sistemini eleştiren Garo Paylan, "Nurettin Canikli’nin bu 23 kişiye, bir patron koltuğunda masaj yapacağım demediği kaldı. Zaten keyiflerini şurada gördük. Bir Katarlı yatırımcı röportaj veriyor. 'Çok mutluyum 5 milyar dolarlık yatırımım karşılığında 6 milyar solar teşvik aldım' dedi. Vatandaşımıza sesleniyorum, siz vergi vereceksiniz bu 23 yatırımcı vergi ödemeyecek. Kim ödeyecek bu vergileri? 81 milyon ödeyecek. Sizlerin cebinden alınacak bu 23 yatırımcıya verilecek" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)