Metal işçileri Ankara’ya yürümek için yeniden fabrika önünde

Toplu iş sözleşmesi yetkisini almak için Ankara’ya yürümek isteyen ve polisin müdahalesiyle karşılaşan işçiler yeniden fabrika önünde toplanıyor. Birleşik Metal- İş Sendikası Genel Sekreteri Özkan Atar, mücadelelerinde kararlı olduklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İzmit’teki Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Posco Assan fabrikasında 42 gün önce yaklaşık 90 işçi işten çıkarıldı.

Birleşik Metal- İş Sendikası üyesi olan işçiler işlerine dönmek için günlerdir fabrika önünde eylem yapıyor. İşçiler, ‘Toplu İş Sözleşmesi’ için alınan yetki belgesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın günlerdir göndermemesi üzerine Ankara’ya yürümeye karar verdi. Yetki belgesi için gerekli çoğunluğu elde eden Birleşik Metal- İş üyesi işçiler ve yöneticiler dün yürüyüşe başladıkları sırada polisin müdahalesiyle karşılaştı.

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve Genel Sekreteri Özkan Atar’ın da aralarında bulunduğu 38 kişi gözaltına alındı. İşçi ve sendikacıların geç saatte serbest bırakılmasının ardından işçiler bugün yine fabrika önünde buluşarak yürümeye karar verdi.

‘CANIMIZDAN BAŞKA KAYBEDECEK BİR ŞEYİMİZ YOK’

Çalıma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, çoğunluğu elde etmelerine rağmen işçilerin umudunu kırarak örgütlenme sürecinden vazgeçirmek için yetki belgesini yollamadığını söyleyen Birleşik Metal İş Genel Sekreteri Özkan Atar, gözaltında yaşadıklarını anlattı. “Türkiye’de hak aramak polisin baskılarına maruz kalmayı gerektiriyor” diyen Atar “Keyfi biçimde gözaltına alınmayı gerektirecek yasal bir dayanakları yok. Polise mukavemet etmedik, taşkınlık çıkarmadık. Gözaltı sürecinde yapacakları bir şey olmamasına rağmen saatlerce parmak izi, sağlık kontrolü bahanesiyle bizi beklettiler. Ne yaparlarsa yapsınlar canımızdan başka kaybedecek bir şeyimiz yok. Türkiye’deki bu barbarlığa, hukuk tanımazlığa ve derebeylik düzenine işçiler olarak dur diyeceğiz" açıklamasında bulundu.

‘YETKİMİZİ GİDİP ALACAĞIZ’

Toplu iş sözleşmesi haklarının gasp edilmesine göz yummayacaklarını söyleyen Atar, mücadelede kararlı olduklarını aktardı.

Fabrika önünden Ankara’ya yürümek için yeniden buluşacaklarını belirten Atar, “Asıl olan şey bu sermaye grubunun siyasi iktidar üzerinde gücü ve etkisidir. Bizim önümüzdeki zorluk bu. Devletin birimleri baskı doğrultusunda taraflı hareket ediyor. Her şeye rağmen yetkimizi Bakanlığa gidip alacağız” diye konuştu.

‘ORADA DA YILDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR’

Türk Metal Sendikası, Birleşik Metal İş Sendikası ve Çelik-İş Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında 130 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin devam ettiğini hatırlatan Atar "Bu tür baskı ve göz dağları ile orada da bizleri yıldırmaya çalışacaklar. İşveren ve işçilerin talepleri şu an masada ve uzlaşım sağlanamadı. Şubat ayındaki olası bir grev öncesi bu tür baskıları hissediyoruz” dedi.