BKM: Sahte kampanya mesajlarına dikkat

BKM, kart kullanıcılarını sahte mesajlar hakkında uyardı. Linklere tıklanmaması önerildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bankalararası Kart Merkezi (BKM), kredi kartı kullanıcılarını, sosyal medya ve mobil uygulamalar üzerinden yaşanan dolandırıcılık konusunda uyardı.

BKM'den yapılan açıklamada, dolandırıcıların sahte kampanya mesajlarında güvenilir markaların logo ve unvanlarını kullandığı belirtildi. Kullanıcıların şifreleri ve finansal bilgilerini kimseyle paylaşmamaları, bilmedikleri linkleri tıklamamaları istendi. Kullanıcıların, kampanyaların içeriklerinin markaların orijinal internet sitelerinden kontrol etmeleri önerildi.

DOLANDIRICILARIN YÖNTEMLERİ

Dolandırıcılar, sosyal medya kullanıcılarına tanınmış markaların ismini kullanarak, sahte indirim kuponları veya hediye çekleri kullanımı içeren mesajlarla birlikte linkler gönderiyor. Linklere tıklayan kullanıcıların kişisel ve finansal bilgileri ele geçirilmeye çalışılıyor.

Dolandırıcıların sosyal medya dışında kullandığı senaryolardan bazıları şu şekilde:

- "Hesabınızdan/kartınızdan işlem gerçekleştirilmiş. İşlemi iptal etmek/iade almak için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız."

- "Hesaplarınıza Rusya'dan siber saldırı gerçekleştiriliyor. Hesaplarınıza bloke koymak için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız."

- "Geriye dönük kredi/kredi kartı ücretlerini iade edeceğiz. İşlemi gerçekleştirmek için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız."

- "Sigorta primlerinizi iptal edeceğiz. İşlemi gerçekleştirmek için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız."

'ŞİFRENİZİ VERMEYİN, LİNKLERİ KONTROL EDİN'

Kart ve bankacılık işlemleri sırasında şifrelerini ve kart bilgilerini hiç kimseyle paylaşmaları gerektiği belirtildi. BKM'nin dolandırıcılık yöntemlerine karşı önerileri şöyle:

1) Şifrenizi ve finansal bilgilerinizi her ne olursa olsun telefon, SMS veya e-posta aracılığıyla size ulaşan kimseyle paylaşmayın/tuşlamayın.

2) Herhangi bir kampanya içeriğinin ilgili markaya ait olup olmadığını, markanın orijinal ve güvenilir internet adresinden kontrol edin.

3) Kampanya içeriğinde kullanılan bağlantının ilgili markanın orijinal ve güvenilir internet adresiyle birebir aynı olduğundan emin olun.

4) Banka logosu ve adı kullanılsa dahi kişisel bilgilerinizi isteyen e-postalara ve sitelere yanıt vermeyin.

5) SMS ile gelen şifrelerinizi, kart bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın/tuşlamayın.