EDS'ler 5 aydır kapalı, ceza yazılamıyor

Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) belediyeler tarafından rastgele kurulunca standart oluşturmak için kriterler getirildi. Bu nedenle Türkiye’de 5 aydır EDS kameraları ceza kesmiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Trafik kazalarında her yıl neredeyse 8 bin kişi hayatının kaybediyor. Sadece 2016 yılında Türkiye’de 1 milyonun üzerinde trafik kazası gerçekleşti. Bu kazalarda 7 bin 300 kişi hayatını kaybederken 300 binden fazla kişi yaralandı. Kazaların 997 bin 363 adedi maddi hasarlı, 185 bin 128 adedi ise ölümlü yaralanmalı trafik kazası oldu. Yıl içerisinde meydana gelen ölümlü yaralanmalı trafik kazalarının yüzde 75’i yerleşim yeri içinde, yüzde 25’i ise yerleşim yeri dışında meydana geldi.

Yapılan kazaların yüzde 89’u ise sürücü kaynaklı olurken aşırı hızda kazalara davetiye çıkarıyor. Bu yüzden tüm Türkiye’de bu kazaların önüne geçebilmek için trafik ihlallerinin sensörler aracılığı ile elektronik denetleme sistemini içeren kısa adı EDS olan ‘Elektronik Denetleme Sistemi’ kuruluyor ve hâlâ da çalışmalar sürüyor. EDS sistemi ise metropollerde büyükşehir belediyeleri daha küçük yerlerde ise sadece belediyeler tarafından kuruluyor. Tabi birçok belediye daha öncede TEDES sisteminde olduğu gibi bu durumu gelir kapısı haline getiriyor.

EDS sistemi kurulduğu yerin fiziki şartları ve genel trafik ihlalleri gözetilerek kırmızı ışık, hız sınır, banket ve emniyet şeridi ihlalleri başta olmak üzere diğer trafik kural ihlallerinin tespitine yönelik olarak kullanılıyor. Belediyelerin daha önce tuzak uygulamaları yaptığı gibi sistem trafik düzenini olumsuz etkileyecek ve güvenliği olumsuz yönde etkileyecek yapıda olmaması gerekiyor.

HER CEZADAN YÜZDE 30 PAY

EDS sistemini belediyeler kendi hazinelerinden kurduğu taktirde, kesilen her ceza tutarından yüzde 30 pay alıyor. Tabi bu gelir kapısı sistemin tam bir tuzak gibi işlemesine neden oluyor. Hal böyle olunca can ve mal kaybını önlemekten çok ek gelir gibi görülüyor. Eğer ki bir şirket aracılığıyla bu sistem kurulursa bu sefer belediyelere yüzde 15 pay veriliyor.  Şu an Türkiye’de neredeyse tüm EDS sistemleri pasif durumda. Bunun aktif hale gelmesi için hızlı bir şekilde çalışmalar devam ediyor. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, bundan böyle tüm EDS sistemleri TSE’nin denetiminden geçmeden aktif olmayacak. TSE’nin bu sistemi kuracak bir alt yapısının olmadığı için de sistemler aktif hale getirilmiyor.

Yapılacak yeni düzenlemeyle ise şu kurallar getirilecek:

* Yerleşim yerleri giriş ve çıkışında yol üstü levhalar ile sabit radar uygulaması olduğuna dair ışıklı uyarı levhaları konulacak.

* Sabit radar noktalarından 500 metre öncesi ve sonrasında farklı hız limiti uygulanmayacak.

* 500 metre öncesinde sürücüler hız limitlerini de gösterir şekilde trafik levhalarıyla uyarılacak.

* EDS’lerde analog tip kameralar kullanılmayacak.

(Kaynak: Ali Yıldırım/Karar)