Bakan Zeybekci: Domates şımardı!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, domatesin fiyatının hafta sonundan itibaren düşeceğini belirterek, "Rusya'ya ihracat engeli aşılamadı diye domatese o kadar büyük bir itibar kazandırdık ki o da kendini zaten zam şampiyonu yaptı. Domates şımardı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya'nın domates yasağını kademeli olarak kaldıracağını söyledi. Diğer tarım ürünlerine yönelik yasağın karşılıklı olarak kaldırıldığını belirten Zeybekci, "Rusya'ya 270 milyon dolarlık domates ihracatı vardı. Dün çok başarılı bir ziyaret oldu. Espriyle karışık domates ön plana çıkmış gibi oldu. Domatesin enflasyonun içinde en fazla artış olan ürün oldu. Domates şımardı. Rusya'ya ihracat engeli aşılamadı diye domatese o kadar büyük bir itibar kazandırdık ki o da kendini zaten zam şampiyonu yaptı. Çünkü sezon geçişi. Piyasada ürün yok, fiyat yükseldi. Bir hafta 10 gün içinde fiyatlar aşağı doğru gidecek. Hafta sonundan itibaren bu sonucu görürüz" dedi.

NTV'de Rusya'yla yapılan temasları değerlendiren Bakan Zeybekci şunları söyledi: "2015'teki olaydan önceki döneme hemen hemen döndük. Vizelerle ilgili işadamlarının vizesiz ortama geçiş gibi bir ortama geldik. Tarım ürünlerindeki yasakların tamamı kalktı. Domateste vergilerle ilgili kendilerini korumalarına belirli sezonlarda müsaade edeceğiz. Seracılıkta yatırım yapma düşüncesindeler. Hemen hemen her şey halledildi. 100 milyar dolarlık bir hedef vardı, oraya doğru geçişle ilgili çok önemli bir süreçti dünkü zirve. Şu anda toplam dış ticaret hacminde 20 milyar doların altına düştük. Hemen hemen yarı yarıya düştü. Rusya ile Türkiye birbirini tamamlayan iki ülke. Biz Rusya'dan tarım ithalatçısı değiliz."

Domates hariç tam mutabakat!Domates hariç tam mutabakat!