En değerli para birimleri

Dünyada iki yüze yakın ülke ve onlarca para birimi bulunuyor. Hepsi 'para' ancak bazıları daha değerli... İşte Türk lirası karşısında değeri en yüksek yedi para birimi...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler'e üye 193 ülke bulunuyor. Hemen hemen her ülkenin kendi para birimleri var. Bazı bölgelerde ise ülkeler ortak para birimi kullanıyor. Örneğin, Avrupa Birliği ülkeleri Euro'yu ortak para birimi olarak kullanıyor.

Peki onlarca para birimi arasında en değerli olanları hangisi?

01-kuveyt-dinari

KUVEYT DİNARI 9.88

Basra Körfezi'nde yer alan Kuveyt, kuzeyde Irak, güneyde ise Suudi Arabistan'la komşu. Zengin petrol kaynaklarına sahip olan Kuveyt, dünyanın beşinci büyük petrol rezervine sahip.

Kuvet petrol ticaretini kendi para birimi ile yaptığı için, para birimi oldukça değerli. 1 Kuveyt dinarı 9.88 Türk Lirası'na eşit.

02-bahreyn-dinari

BAHREYN DİNARI 7.84

Basra Körfezi'nde yer alan bir diğer ülke olan Bahreyn'in para birimi, Türkiye'de ikinci en değerli para durumunda. Bir ada ülkesi olan Bahreyn'in en büyük ekonomik kaynağı petrol üretimi.

1 Bahreyn Dinarı, 7.84 TL değerinde.

03-urdun-dinari

ÜRDÜN DİNARI 4.16

Ortadoğu'da petrol üretmeyen nadir ülkelerden olan, Ürdün'ün para birimi olan dinar 4.16 Türk Lirası.

04-ingiliz-sterlini

İNGİLİZ STERLİNİ 3.94

Avrupa Birliği'nden çıkma kararıyla piyasaları sarsan İngiltere de, en değerli para birimlerinden birine sahip. 1 İngiliz sterlini, 3.94 lira

05-euro

EURO 3.33

Avrupa Birliği'nin para birimi olan euro, 19 ülke tarafından kullanıyor. Fakat, Avrupa Birliği üyesi 9 ülke (başta İngiltere olmak üzere) kendi para birimlerini kullanıyor. 1 euronun değeri 3.33 TL.

06-isvicre-frangi

İSVİÇRE FRANGI 3.04

Alp Dağları ve bankalarıyla ünlü İsviçre'nin para biriminin de hatırı sayılır bir değeri var. 1 İsviçre frangı, 3.02 lira

07-abd-dolari

ABD DOLARI 2.96

Niye sürekli Türk Lirası basıp bütçe açığını kapatmıyoruz diyenler toplanın. ABD dolarının gücü tüm dünyada geçerli olmasından geliyor. Değişim değeri sayesinde ABD istediği kadar para basabiliyor ve doların değeri düşmüyor. Neredeyse tüm dünyada geçerliliği olan ABD doları, 2.96 lira.

(Buradaki dövizlerin lira cinsinden karşılıkları, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın yayınladığı kurlara göre hazırlandı. Örneğin Merkez Bankası'nın TL olarak değerini açıklamadığı para birimlerinden Umman Riyali, dünyadaki en değerli para birimlerinden. 1 Umman Riyali 2.60 ABD doları. Yani 7.69 liraya denk geliyor.)