Türk lirasının en zayıf 7 rakibi

Dünyada onlarca para birimi var. Türk lirası karşısında değeri en düşük olan yedi para birimini derledik.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyada onlarca ülke ve neredeyse bir o kadar da para birimi bulunuyor. Birleşmiş Milletler'e üye 193 ülke bulunuyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın yayınladığı rakamlara göre, Türk lirası karşısında değeri en düşük olan yedi para birimi ise şu şekilde:

İRAN RİYALİ 0,00009

Doğu komşumuz İran, para birimi olarak riyali kullanıyor. İran riyali, Türk lirası karşısında en düşük değere sahip para birimi 1000 İran riyali, 9 kuruşa denk geliyor.

01-iran-riyali

ENDONEZYA RUPİSİ 0.00023

Güneydoğu Asya'da yer alan Endonezya, 13 binin üzerinde adadan oluşuyor. 260 milyonluk nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkelerinden olan Endoneyza'nın para birimi olarak "rupi"yi kullanıyor. 100 Endonezya rupisi, Türkiye'de 2 kuruş değerinde.

02-endonezya-rupisi

ÖZBEKİSTAN SOMU 0.00099

Orta Asya'da ülkesi olan Özbekistan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla, 1991 yılında bağımsız oldu. Özbeksistan, doğalgaz, altın ve uranyum gibi kaynaklara sahip. Ülkenin para birimi olan Özbekistan Somu, Türkiye'de değeri en düşük para birimleri arasında. 100 Özbekistan somu 9 kuruş.

03-ozbekistan-somu

IRAK DİNARI 0.00254

Güney komşumuz olan Irak, önemli petrol rezervlerine sahip. Bu alanda ikinci olan Irak, dünya petrol rezervlerinin yüzde 11'ini elinde bulunduruyor. 2003'te ABD işgalinden sonra etnik veya mezhepsel çatışma ve gerilimler eksik olmadı. Irak para birimi olarak dinarı kullanıyor. 10 Irak dinarı, 2 kuruş değerinde.

04-irak-dinari

GÜNEY KORE WONU 0.00268

1950-1953 yılları arasında yaşanan savaşın ardımda Kore Yarımadası, kuzey ve güney olmak üzere ikiye bölündü. Türkiye de Tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutasında bir tugay göndererek Güney'i desteklemişti.

Önemli sanayi ve teknoloji firmaları olan Güney Kore'nin para birimi olarak "won"u kullanıyor. 10 Güney Kore wonu, Türkiye'de 2 kuruşa denk gelmekte.

05-guney-kore-wonu

KAZAKİSTAN TENGESİ 0.00876

Bir diğer Orta Asya ülkesi olan Kazakistan da, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsız oldu. Kazakistan enerji alanında önemli miktarda ihracat yapmakta. Kazakistan doğalgaz, uranyum, krom ve çinko ihraç ediyor.

Kazakistan para birimi olarak kullandığı "tenge"yi kullanıyor. 10 Kazakistan tengesi, 8 kuruş değerinde

06-kazakistan-tengesi

MACAR FORİNTİ 0.01080

Orta Avrupa ülkesi olan Macaristan, Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen kendi para birimini kullanıyor. 1 Macar forintinin Türk lirası karşılığı ise 1 kuruş.

07-macar-forinti

(Buradaki dövizlerin lira cinsinden karşılıkları, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın yayınladığı kurlara göre hazırlandı.)