Ekoloji örgütleri orman yangınlara dikkat çekmek için Dersim'de

Ekoloji örgütleri orman yangınları yaşanan Dersim'i ziyaret etti.

Google Haberlere Abone ol

Serpil Argın

DERSİM - 34 ekoloji örgütü, orman yangılarına dikkat çekmek ve yerel ekoloji örgütlerine destek vermek için Dersim’e geldi.

Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Otlubahçe köyü kırsalında başlayan yangın 3 gündür devam ediyor. Bölge dağlık ve sarp olduğu için sadece 2 yangın söndürme helikopteriyle havadan müdahale ediliyor.

Dersim’de devam eden yangınlara dikkat etmek için 34 ekoloji örgütü Seyit Rıza Meydanı’nda açıklama yaptı ve “Kaz Dağları’ndan Dersim’e” adlı eseri seslendirdi.

'KONTROL ALTINA ALINAMAYAN YANGINA DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORUZ'

“Nerede bir talan, nerede bir ekolojik yıkım varsa orada olmaya çalıştıklarını” söyleyen Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan, “Bizler orman yangınlarının sermayenin yol açtığı ekonomik kriz olduğunu ama bu bölgelerde başka gerekçelerle de yapıldığını biliyoruz. Aynı zamanda yangınları söndürmede devletin içinde bulunduğu acizliği de biliyoruz. O yüzden çevre örgütleri olarak başımızın çaresine bakmaya karar verdik. Dersim’de ormanların söndürülmeyişine dikkat çekerek Türkiye’de gündem olmasını sağlamak istiyoruz” dedi.

Mezopotamya Ekoloji Birliği’nden Vahap Işıklı, ülkenin neresinde olursa olsun yangınlara sessiz kalınmayacağını belirtti.
Işıklı, “Ülkenin bir tarafı rant için yakılırken Kürdistan coğrafyasında orman yangınları sürüyor. Orman yangınlarının sebebinin altında güvenlik meselesi çıkıyor ve halkın orman yangınlarına müdahalesine engel olunuyor” diye konuştu.

'DERSİM'DE YILLARDIR KÖYLERİMİZ ORMANLARIMIZ YAKILMAKTA'

Munzur Çevre Derneği’nden Ali Yıldız ise “Anayasa'ya göre ormanları yakmak suçtur hiçbir gerekçe ormanları yakmayı haklı gösteremez. Dersim’de yıllardan beri köylerimiz, ormanlarımız yakılmakta bu bir insanlık suçtur. Her yıl haziran ayından başlayıp ekim ayının sonuna kadar ormanlarımız yakılmakta ve yaşam alanlarımız tahrip edilmektedir” dedi.