Eğitim-Sen'den İzmir Marşı’nın 29 Ekim programından çıkarılmasına tepki

Mersin'de bir okulda 29 Ekim programında yer alan İzmir Marşı, siyasi olduğu gerekçesiyle kaldırıldı. Eğitim-Sen Şube Başkanı Sümbül, toplumu kutuplaştıran tutumların kabul edilemeyeceğini belirtti

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

Çağdaş Caner Koçak

MERSİN - Mersin'in Gülnar ilçesinde yer alan 100. Yıl İlköğretim Okulu'nda Eğitim-Sen üyesi bir öğretmene, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı programının hazırlaması için görev verildi. Program taslağını hazırlayan F.Z. İsimli öğretmen gerekli yerlere iletilmesi için taslağı okul müdürüne teslim etti.

Okul müdürü tarafından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne iletilen program taslağı, İlçe Milli Eğitim komisyonu tarafından incelendi.

Komisyon programda İzmir Marşı’nın yer almasının uygun olmadığı ve siyasi bir anlam taşıdığı gerekçesiyle program taslağını onaylamayarak İlçe Milli Eğitim Müdürü’ne gönderdi ve İzmir Marşı’nın programdan çıkarılmasını talep etti.

GÖREV BAŞKA ÖĞRETMENE VERİLDİ

İlçe Milli Eğitim Müdürü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için hazırlanan taslağı 100. Yıl İlköğretim Okulu Müdürü'ne iade ederek, İzmir Marşı’nın taslaktan çıkarılmasını ve Eğitim-Sen Üyesi F.Z. adlı öğretmenin bu görevden alınarak yerine başka bir öğretmenin getirilmesini talep etti.

Bu durum üzerine okul müdürü, F.Z. adlı öğretmeni bu görevi alarak Türk Eğitim-Sen üyesi başka bir öğretmeni getirdi ve taslağın yeniden hazırlanmasını talep etti. Bunun üzerine Türk Eğitim-Sen üyesi öğretmen, program taslağından İzmir Marşı’nı çıkararak yerine “Atam Atam” adlı şarkıyı ekledi. Taslağın yeni hali İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderildi.

Öte taraftan, komisyonun almış olduğu ‘İzmir Marşı’nın siyasi anlam taşıması’ ile ilgili karar doğrultusunda, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından diğer ilköğretim okullarına da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı programlarına İzmir Marşı’nın dahil edilmemesi yönünde sözlü uyarıda bulunduğu iddia edildi.

EĞİTİM-SEN ŞUBE BAŞKANI: SESSİZ KALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

Yaşanan olayın ardından Gazete Duvar’a konuşan Mersin Eğitim-Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül, olayın doğru olduğunu belirterek, bu durum karşısında sessiz kalmalarının mümkün olmadığını söyledi.

Mersin Eğitim-Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül

Dayanışma için F.Z. adlı Eğitim-Sen üyesi öğretmenle de görüştüklerini aktaran Sümbül, “Son yıllarda toplumu ötekileştiren, İzmir Marşı gibi Cumhuriyetin değerlerini görmezden gelen zihniyetin bu tip tutumları kabul edilebilir değil” dedi ve görevin F.Z. adlı öğretmenden alınıp bir başka öğretmene verilmesinin de yanlış olduğunu dile getirdi.

Yaşanan bu olayı şiddetle kınadıklarını ifade eden Sümbül, “Cumhuriyetin daha insanca yaşanılabilir olması için elimizden geleni yapmalıyız” dedi.