EFJ'den 'Schengen' açıklaması: Türkiye vatandaşlarına ayrımcılığa son verin

Avrupa Gazeteciler Federasyonu Başkanvekili Mustafa Kuleli, "Schengen ülkelerinin gazetecilere uyguladığı fiili vize ambargosunu sona erdirmesini talep ediyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), yazılı bir açıklama yaparak Türkiye vatandaşlarına ve Türkiyeli gazetecilere yönelik Schengen vizesi uygulamalarını eleştirdi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS) Türkiyeli gazetecilerin ve vatandaşların 27 Schengen ülkesinden vize alırken artan kısıtlamalarla karşı karşıya kaldığına ilişkin tespitini hatırlatan EFJ, 2023 yılında reddedilen vize başvuruların oranının 2022'deki yüzde 15 oranından yüzde 50'ye yükseldiğinin altını çizdi. EFJ, Türkiye vatandaşlarına yönelik vize uygulamalarındaki 'sistematik engellerden' ciddi endişe duyduklarını ifade etti.

'BU FİİLİ VİZE AMBARGOSUNUN SONA ERDİRİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ'

Açıklamada görüşlerine yer verilen EFJ Başkanvekili Mustafa Kuleli de "Schengen ülkelerinin gazetecilere uyguladığı bu fiili vize ambargosunu sona erdirmesini talep ediyoruz. Diplomatik temsilcilikleri, Türkiyeli gazetecilere yönelik önyargılı ve ayrımcı yaklaşımlarını düzeltmeye çağırıyoruz. Bu önyargılar, muhabirlerin mesleki sorumluluklarını etkin bir şekilde yerine getirmeleri önünde engel teşkil ediyor" diye konuştu.

TGS'nin verilerine atıfla Türkiyeli gazetecilerin ve vatandaşların vize başvurularıyla ilgili incelemelerin sıkılaştırıldığına ve randevu alma sürecinde bile uzun bekleme sürelerinin yaşandığına dikkat çeken EFJ, "İş için sık sık yurtdışına seyahat etmek durumunda olan gazetecilere sadece kısa dönem vizelerin verilmesinden, bu durumun ise tekrar tekrar başvuru yapmayı gerektirmesinden endişe duyuyoruz. Bu meşakkatli ve mali olarak sürdürülemez sürecin ele alınması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. (DIŞ HABERLER)