Edremit Körfezi'nde yeni dayanışma: İDA-Madra Temiz Deniz Platformu kuruldu

Balıkesir'in Edremit Körfezi bölgesinde faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum kuruluşları, bölgenin ekolojik sorunlarına karşı bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Balıkesir’in Edremit Körfezi bölgesinde faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum kuruluşları, bölgenin ekolojik sorunlarına karşı bir araya gelerek İDA-Madra Temiz Deniz Platformu’nu oluşturdu.

Edremit Körfezi’nde yaşanan çeşitli ekolojik sorunlara dikkat çeken platform, bölgedeki doğal kaynakların ve kültürel varlıkların korunması amacıyla mücadele etmeyi hedefliyor.

'EDREMİT KÖRFEZİ'Nİ KORUMAK İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE ETMEYE KARAR VERDİK'

Platform açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Bugün, dünyamızın ve ülkemizin en başat sorunu ekolojik sorundur. Bir yandan sanayileşmenin getirdiği kirletici fosil gazlarının salınımına tedbirler alınmadığı için küresel iklim değişikliği, diğer yandan doymak bilmeyen kapitalist sistemin rant uğruna yaptığı doğa tahribatı. Her iki nedenin canlı yaşamına ve doğaya, ağır, olumsuz sonuçlarını yaşıyoruz. Küresel iklim değişikliğinin yarattığı nedenler ile gelen felaketler artarak sürüyor. Doğa kırımı yaşanıyor, toprağın kullanım biçimi değişiyor, rant ve talan alanları çoğalıyor. Dereler hidroelektrik santrallerine, ormanlar maden alanlarına, taş ocaklarına, ovalar jeotermallere, zeytinlikler ve tarım arazileri yapılaşmaya açılıyor.

Edremit Körfezi’nde ve çevresinde yaşamayı tercih eden bizler bunları görüyor, sonuçları nedeniyle doğal besin kaynaklarından uzaklaşıyor, kirli su tüketmek zorunda bırakılıyor, endüstriyel beslenmeye mahkum ediliyor, sağlığımızı kaybediyoruz.

Dünyanın en çok oksijen üreten ikinci bölgesi olan İDA (Kaz Dağları) ve MADRA Dağı'nın madenler yüzünden bütünlükleri bozuldu. Maden çıkarılması sonucu oluşan zehirli atıklar çevresel su kaynaklarımızı kirletti, meraları zehirledi, yapılan orman katliamları ile karbon yutak merkezlerimiz yok edildi. Şehir merkezlerinin geniş bir coğrafyasında kanalizasyonun olmaması, arıtmaların yetersizliği ve kaba arıtma olması, derelerin ve denizlerin kirlenmesi, kültürel varlıkların rant uğruna yok edilmesi gibi sorunlarla karşı karşıyayız.

Bölgemiz doğal bir sit alanı. Çanakkale’den Assos’a, Bergama’ya kadar değişik kültürlere ev sahipliği yapmış bir turizm cenneti. Edremit Körfezi’ndeki ilçelerimizin yerel yöneticileri, sosyal ve kültürel belediyecilik anlayışından uzak aldıkları kararlarla, körfezimizin yapılaşma yükünü daha da arttırdılar. Halka danışılmadan aldıkları kararlar ile bölgeyi yaşanmaz hale getirdiler.

Sonuç olarak, canlı yaşamın doğayla bütünlüğü bozuluyor. Denizimiz ölüyor. Kültürel ve doğal varlıklarıyla, havası, suyu ile cennet denecek bir coğrafya yok oluyor.

Bugüne kadar, Edremit Körfezi bölgesinde bu olumsuzluklara karşı mücadele içerisindeki örgütlenmeler bir araya geldi. Ekoloji mücadelesini ortaklaştırmak için Ayvalık Tabiat Platformu, Burhaniye Çevre Platformu, Edremit Çevre Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Burhaniye Sahil Siteleri Dayanışması, Körfez Siteler Derneği ve Edremit Turizm İşletmecileri Derneği olarak İDA-Madra Temiz Deniz Platformu'nu oluşturduk.

Ortak amaçlarımız doğrultusunda, dayanışma içerisinde Edremit Körfezimiz'i korumak için birlikte mücadele etmeye karar verdik."