ECOWAS'tan 'geçiş hükümeti önerisine' yalanlama

ECOWAS Başkanı Bola Ahmed Tinubu'nun 'Nijer’de yönetime el koyan cunta için 9 aylık geçiş süreci önerdiğine' yönelik haberlere yalanlama geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), "Nijer'de 26 Temmuz'da yönetime el koyan askeri yönetim için 9 aylık geçiş hükümeti süreci önerisi" yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını duyurdu. ECOWAS’tan yapılan açıklamada, Fransızca olan ve AFP tarafından üretildiği iddia edilen haberlerin gerçeği yansıtmadığı ve "sahte haber" olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

AA'nın aktardığına göre açıklamada, “ECOWAS Devlet ve Hükümet Başkanları Otoritesinin talebi açıktır. Nijer'deki askeri makamlar, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u serbest bırakarak ve görevine iade ederek anayasal düzeni derhal yeniden tesis etmelidir” ifadesi kullanıldı.

ECOWAS NEDİR?

Batı Afrika ülkeleri arasındaki bütünlüğün ve ekonomik işbirliğinin teşvik edilmesi için 28 Mayıs 1975'te kurulan ECOWAS, 15 üye ülkeden oluşuyor. Bu ülkeler; Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gambiya, Gana, Gine, Gine-Bissau, Liberya, Mali, Nijer, Nijerya, Sierra Leone, Senegal, Togo ve de kurulmasından iki yıl sonra oluşuma katılan Cape Verde.

ECOWAS genel sekreterliğinin merkezi, Nijerya'nın başkenti Abuja'da. 200 milyonu aşan nüfusuyla Nijerya, bölge nüfusunun neredeyse yarısına ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda, ECOWAS yönetiminin finansmanı dahil, oluşuma en büyük kaynağı sağlayan ülke, Nijerya. Üye ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların barışçıl anlaşmalarla çözülmesi, komşu ülkeler arasında aktif işbirliğinin sağlanması ve ekonomik gelişmenin ön şartı olarak barışçıl bir ortamın teşvik edilmesi, oluşumun temel ilkelerinden bazıları.

NİJER'E YÖNELİK YAPTIRIMLAR NELER?

Nijer'e yönelik yaptırımları uygulamaya koyan ECOWAS, Cumhurbaşkanı Bazoum'un yeniden görevine getirilmesini talep etti, aksi halde askeri müdahalede bulunacağı tehdidinde bulundu. ECOWAS ve Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik ve Parasal Birliği (UEMOA) Nijer'e yönelik ekonomik ve finansal ablukayı devreye soktu. Sınırlar kapatılarak gıda dahil bazı temel malların Nijer'e girmesi engellendi.

Nijerya ise, Nijer'e verdiği elektriği kesti. Nijer, elektriğinin yüzde 70'ini daha büyük bir ülke olan komşusu Nijerya'dan sağlıyordu. 

COWAS devrilen cumhurbaşkanını göreve geri getirmek için güç kullanma yönünde harekete geçerse, Nijerya'nın üzerinde baskınlık kurduğu 15 üyelik blok, 1990'dan bu yana 7. kez bir üye ülkeye asker göndermiş olacak.

Ne olmuştu?

Dün, uluslararası ve Nijerya’daki ulusal basında "ECOWAS’ın Nijer’de yönetime el koyan askeri yönetim için 9 aylık geçiş süreci önerdiğine" dair haberler yansımıştı. Nijerya Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Nijer Devlet Başkanı ve aynı zamanda ECOWAS Başkanı Bola Ahmed Tinubu, Nijerya'nın 1999'da askeri devlet başkanı tarafından başlatılan 9 aylık geçiş döneminin ardından sivil yönetime döndüğünü belirterek, "Nijer'in askeri makamlarının samimi olması halinde bunun ülkede de tekrarlanmaması için hiçbir neden göremiyorum" ifadesini kullanmıştı. İddiaya göre, Nijer'deki askerlerin eyleminin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Tinubu, asker ne kadar erken olumlu düzenlemeler yaparsa, ECOWAS'ın ülkeye uyguladığı yaptırımları kaldırmak için o kadar hızlı davranacağını bildirmişti. 

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker, yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti.

CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos'ta asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler ecowas nijer darbe