ECOWAS 'Nijer' gündemiyle yeniden toplanacak: Askeri müdahale masada

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu ülkelerinin genelkurmay başkanları, haftaya 'Nijer' gündemiyle bir araya gelecek. Hem müzakere hem askeri müdahale olasılığı masada olacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ülkelerinin genelkurmay başkanları, Nijer'de 26 Temmuz'daki darbe gündemiyle ikinci kez bir araya gelecek. ECOWAS Sözcüsü Amos Lungu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, genelkurmay başkanlarının Nijer'deki darbe gündemiyle haftaya yeninden toplanacağını belirtti. Lungu, toplantının Batı Afrika ülkesi Gana'nın başkenti Akra'da olacağını ifade etti.

Genelkurmay başkanlarının 'Nijer' gündemiyle 2 Ağustos'ta da bir araya geldiği ECOWAS, Nijerya'da dün düzenlediği zirvede krizin çözümünde müzakere yolunun hâlâ açık olduğunu, buna karşın güç kullanımının da son çare olarak hala masada durduğuna dikkat çekmişti. Bu kapsamda ECOWAS üyesi ülkelerin savunma bakanlarına ihtiyat kuvvetlerini hazır hale getirmeleri ve konuşlandırmaları talimatı verilmişti. İhtiyat kuvvetlerinin nerede ve ne zaman konuşlandırılacağına ilişkin ise bilgi paylaşılmamıştı.

RUSYA: ASKERİ MÜDAHALE DURUMU İSTİKRARSIZLAŞTIRABİLİR

Rusya Dışişleri Bakanlığı da dün yazılı bir açıklama yaparak Nijer'deki gelişmelerin yakından takip edildiğini bildirdi. Bakanlık, Nijer'deki krizin çözümüne yönelik olası bir askeri müdahalenin, Sahel-Sahra bölgesindeki durumu istikrarsızlaştırabileceği değerlendirmesinde bulundu.

AA'nın aktardığına göre, ECOWAS'ın diplomatik adımlarla Nijer'deki anayasal düzeni sağlamak için adımlar attığı bilgisine yer verilen bakanlık açıklamasında, Rusya'nın, ECOWAS'ın krizin çözümüne yönelik arabuluculuk girişimlerini desteklediği vurgulandı.

Açıklamada, Nijer'e 'silahlı işgal' gerçekleştirebilecek bir ECOWAS gücünün hazırlandığına yönelik raporlar da bulunduğuna işaret edilerek, "Nijer ordusu herhangi bir dış müdahaleyi püskürtmeye hazır olduğunu ilan etti. Ayrıca, sivil toplum temsilcilerinin de yer aldığı bir geçiş hükümeti kurulduğunu duyurdular" ifadelerine yer verildi.

Nijer'e yönelik askeri bir müdahaleden kaçınılması gerektiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Nijer'deki krizi askeri yöntemle çözmenin, söz konusu Afrika ülkesinde uzun süreli bir çatışmaya ve ayrıca bir bütün olarak Sahel-Sahra bölgesindeki durumun keskin bir şekilde istikrarsızlaşmasına yol açabileceğine inanıyoruz."

ASKERİ MÜDAHALE İLK KEZ 30 TEMMUZ'DA GÜNDEME GELMİŞTİ

ECOWAS, Nijer'de 26 Temmuz'da askerin yönetime el koyması sonrası 30 Temmuz'da ilk kez toplanmış ve cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için 7 günlük süre vermişti. ECOWAS'ın askeri cuntaya verdiği bir haftalık süre 6 Ağustos gece yarısı itibarıyla dolmuştu. Bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini bildiren ECOWAS, beklenenin aksine askeri operasyon başlatmamıştı.

Askeri müdahale ihtimali, Batı Afrika'daki diğer cunta hükümetlerinin de tepkisini çekmişti. Yönetimde askerlerin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayımladıkları ortak bildiride Nijer'e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS'ı uyarmış, Gine de cuntaya destek açıklamasında bulunmuştu.

DARBE YANLILARI FRANSIZ ÜSSÜNE YÜRÜDÜ

Öte yandan, Nijer'de 26 Temmuz'da askerin yönetime el koymasının ardından darbe destekçileri, 11 Ağustos Cuma günü başkentteki Fransız üssüne yürüdü. Yerel basında yer alan haberlere göre, başkent Niamey'de cuma namazının ardından binlerce darbe destekçisi, Fransız askerlerinin bulunduğu "Niamey 101 Hava Üssü" yakınında toplandı. Fransız askerlerinin ülkeden ayrılmasını talep eden grup, ECOWAS ve Fransa aleyhine sloganlar attı. Grup, daha sonra üsse doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş, olaysız sona erdi.

Başkentteki Uluslararası Diori Hamani Havalimanı yakınlarında bulunan askeri üste yaklaşık 1500 Fransız askeri görev yapıyor. (DIŞ HABERLER)