Ebrar Sitesi L blok ilk duruşması: Ölen mühendisi suçladılar

Ebrar Sitesi L blokun ilk duruşmasında sanıklar, hayatta olmayan mühendisi suçladı. Sanık Tevfik Tepebaşı, yapının 15 kez denetlendiğini belirterek kamu görevlilerinin sorumluluğuna işaret etti.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - 6 Şubat Maraş merkezli depremde toplamda 1400 kişiye mezar olan Ebrar Sitesi’nin her bloku için ayrı dava açıldı. Açılan dava kapsamında 57 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Sitesi L blok için 25 Ocak’ta ilk duruşma Maraş 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dosyada ikisi tutuklu, biri firari toplam 7 kişi “Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla yargılanıyor. Sanıklar hakkında 22,5 yıla kadar hapis isteniyor. Duruşmaya tutuklu Tevfik Tepebaşı, Ferhat Bülent Özer, Ahmet Doğan, Atilla Öz ve Lütfi Timurbanga katıldı. Hakkında yakalama kararı bulunan Mustafa Timurbanga ise firari konumunda. Duruşmada L blok dosyasından da Tevfik Tepebaşı hakkında tutuklama kararı çıkartılarak 24 Nisan’a ertelenmesine karar verildi.

HAYATTA OLMAYAN MÜHENDİSİ SUÇLADILAR

Ebrar Sitesi, Tevfik Tepebaşı’nın kurduğu ancak damadı Ahmet Doğan’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Zirve Yapı Kooperatifi tarafından yapılmıştı. Tepebaşı’ya göre Ebrar Sitesi 15’ten fazla denetimden geçti. Tepebaşı, mahkemede belediye yetkililerinin de sorumlu olduğunu belirtti. Diğer sanıklar da inşaattan anlamadıklarını anlatırken, hayatta olmayan inşaat mühendisi Murat Gitmiş’in sorumlu olduğunu öne sürdü.

‘TUTUKSUZ SANIKLAR DA TUTUKLANMALI’

Sanık, tanık ve müşteki ifadelerinden sonra müştekileri temsilen duruşmaya tek avukat olarak katılan Şuayip Bolat da mahkeme heyetinden çeşitli taleplerde bulundu. Avukat Bolat, yargılamanın etkili bir şekilde yapılarak eksik hususların tamamlatılmasına karar verilmesi gerektiğini ifade etti. Tutuklu sanıkların yanı sıra tutuksuz yargılanan sanıkların da tutuklanmalarının gerektiğini belirten Bolat, “Mal kaçırma telaşında olan sanıkların mal varlıklarına el konulmasına karar verilmesi gerekiyor” dedi.

‘İNŞA UZMANLIKLARI OLMAMASINA RAĞMEN HER SÜREÇTE BULUNDULAR’

Avukat Bolat, bilim insanları ile Yargıtay ve Danıştay içtihatlerine göre; nerede, hangi büyüklükte deprem olacağının, bu depremin hangi sonuçlara neden olacağının bilinebilir olması ve buna göre de tedbir alınması gerektiğini hatırlattı: “Kahramanmaraş’ta fay hattı üzerine inşaat yapan sanıkların bu büyüklükte bir depremi ve neticelerini öngörmesi gerekir. Sanıklar bina yapım alanında uzmanlıklarının olmamasına rağmen, umursamaz davranışlarla, bilerek ve isteyerek inşaatın her aşamasında bulunarak inşaatı bizzat yaptı. Tüm bilimsel rapor ve verilere rağmen sanıklar hatalı ve hileli inşa faaliyetlerine devam ettiler. Gerçekleşen yıkımdan, 57 canın ölümünden olası kasıtlarıyla sorumlu tutulmaları ve olası kastla insanların öldürülmesi suçunun tüm unsurlarının oluştuğundan bahisle cezalandırılmaları kapsamında sanıkların ek savunmalarının alınmasını gerekir.”

‘YENİDEN BİLİRKİŞİ YAPTIRILMALI’

Mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişi heyetinin raporunda ise sanık Lütfi Timurbanga, Ferhat Bülent Özer, Nebi Koska ve Ahmet Doğan’ın yapı sahibi sıfatıyla kusurlu olduğu belirlendi. Bilirkişiler hazırladığı raporda, binanın zemin etüt raporunun yapının yapıldığı tarihte yürürlükte olan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Zemin ve Temel Etüdü Raporu Genel formatına göre uygun olarak hazırlanmadığını ifade etti. Avukat Bolat, dosyadaki bilirkişi raporunun eksik ve hatalı olması nedeniyle aralarında deprem uzmanı, inşaat hukuku alanı uzmanı, şehir ve bölge planlama uzmanı gibi kişilere bilirkişi heyetinde yer verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi:

“Yapı kooperatifi alanı uzmanına, malzeme mühendisi uzmanına, bilirkişi heyetinde yer verilmek suretiyle sanıkların binanın inşaatı sürecindeki kusur ve sorumlulukları ile yaptıkları hukuka aykırılık ve yolsuzluklarına ilişkin yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verilmesi gerekir.”

‘MARAŞ’IN DEPREM KUŞAĞINDA OLDUĞU BİLİNİYOR’

Sanıklar hakkında düzenlenen iddianamede ise bilirkişi heyeti tarafından tespit edilen binanın analizleri sonucunda ‘A burulma’ oluştuğunun belirlendiği, malzeme kalitesi yetersizliği ve donatı detaylandırması yetersizliği nedeniyle sanıkların asli kusurlu olduğu ifade edildi. İddianamede ayrıca Maraş’ın deprem kuşağında olduğunun bilindiği dolayısıyla inşaat işiyle uğraşanların sorumlulukla hareket etmesi gerektiği kaydedildi.

İddianameden öne çıkanlar şöyle: "Şüphelilerin meydana gelecek bir depremde binanın yıkılmaması için bina yapımını mevcut mevzuata uygun yapmamaları ve olası bir depremde yıkılmasına neden olacak şekilde bilirkişi raporunda yer aldığı üzere eksik şekilde yapmışlardır. Şüphelilerin binanın meydana gelen bir depremde yıkılacağını öngörerek her ne kadar binanın yıkılmasını istemeyecek olmalarına rağmen Ebrar sitesi L blok Apartmanı'nın yıkılması sebebiyle 57 kişinin vefat etmiş olması sonucunun ortaya çıkmasına bilinçli taksirle hareket etmek suretiyle neden oldukları anlaşıldı."