Düzce’de bir kafe: İşletmeci TİP’ten, çalışan TKP’den aday

Düzce’de kafe işleten Alev İşler, TİP’ten milletvekili adayı olurken kafe çalışanı Feride Dursun da TKP’den aday oldu. İki isim de Düzce’de sol anlayışın hakim olması için çalıştığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Özel Çelik

DÜZCE - 14 Mayıs seçimlerine doğru Düzce’de partilerin seçim çalışmaları hızlandı. Düzce’de Mekan adlı kafede de seçim için tatlı bir telaş var. Kafenin işletmecilerinden Alev İşler TİP’ten 1’inci sıra milletvekili adayı olurken, kafe çalışanlarından Feride Dursun da TKP’den 1’inci sıra milletvekili adayı oldu.

Her iki aday da Düzce’ye ilişkin projelerini dile getirirken, ‘Düzce’de hiç sol anlayış hakim olmamış, biz bunu kırabiliriz’ mesajı verdi.

Alev İşler, kafenin 7 yıldır faaliyette olduğunu söyledi. 

‘TİP ANLAYIŞI YAYGINLAŞMALI’

İşler, ODTÜ Makine Mühendisliği bölümü mezunu. Özel sektördeki iş hayatının yanı sıra uzunca bir dönem Düzce Şehir Tiyatrosu’nda oyunculuk, yazarlık ve yönetmenlik yapmış. Emekli olduktan sonra iki arkadaşıyla birlikte ‘kendimize de bir mekan olsun’ düşüncesiyle kafe açmışlar. 7 yıldır faaliyette olan kafenin çoğunluklu müşterisi ise yakında bulunan Düzce Üniversitesi’nin öğrencileri ile akademisyenler... İşler, birkaç işi aynı anda yapıyor. Aynı zamanda yerel bir gazetede köşe yazarı.

Siyasete hızlı bir giriş yaptığını belirten İşler, “Gazetecilik şapkamla zaten içinde yaşadığım kentin sorunlarına eğiliyordum. Ancak sorunların çözümü için siyasette bulunmanın daha etkin olduğunu düşündüm. TİP uzun zamandır takip ettiğim bir parti. Düşüncelerimle uyuştuğunu gördüm. Meclis’te, başta Genel Başkan Erkan Baş olmak üzere diğer TİP’li vekillerin konuşmaları beni çok etkiliyordu. Erkan Baş, kısa bir süre önce kafede bir söyleşiye de katılmıştı. Bunun da etkisiyle TİP’e girmeye karar verdim. TİP’in Meclis’te 4 vekille değil de 15-20 vekille temsil edilmesi halinde ülkenin gelişmesi ve kalkınması adına çok şeyin değişeceğine inanıyorum. Bu beni heyecanlandırıyor. Tabi bir de işin Düzce boyutu var. Düzce bugüne kadar hep sağ partiler tarafından yönetildi. Zaten 21 yıldır da hem milletvekilleri hem de belediye başkanları hep AKP’den oldu. Düzce’ye artık bir ‘sol bakış’ gerekiyor” diyor.

Düzce’de TİP’in karşılığının olduğunu belirten işler, “İnsanların içinde artık bir umut var” diye konuşuyor.  

Feride Dursun, "Artık siyasette genç bakışlar olmalı" diye konuştu. 

‘DÜZCE TKP’Yİ GÖREBİLMELİ’

Kafenin çalışanlarından Dursun da Düzce’nin ‘sol’ anlayışla yönetilmesi için siyasete girmiş. 28 yaşındaki Dursun, iki yıldır kafede çalışıyor. Osman Gazi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden 2017 yılında mezun olan Dursun, emekçi bir ailenin üç çoğunun en küçüğü olduğunu belirtiyor.

KPSS barajından dolayı mesleğini yapamadığını belirten Dursun, TKP ile lise yıllarında tanışmış. Dursun, TKP politikasını Düzce’ye anlatmak için siyasete girdiğini ifade ediyor. Dursun, “Artık siyasette genç ve ideal bakışlar egemen olmalı. Türkiye’de Dersim örneği var. Niçin Düzce olmasın? Siyasete ilgim nedeniyle yaşadığım kentteki sorunları yakından takip ettim. Sonuçta şunu anladım; sorun nedeniyle sıkıntıyı biz yaşıyorsak, çözümün de parçası olmamız gerekiyor. Halkımızın sorunlarının çözülmesi konusunda bir fikri var, biz de bu fikre katkı sunuyoruz. Ortak fikrin yanında ortak hareket etmemiz gerekiyor, bunun yolu da siyasetten geçiyor” diyor.

SEÇİM ÇALIŞMALARI ORTAK ODADA YAPILIYOR

İki milletvekili adayının çalıştığı kafe, zamanla seçim çalışmalarının merkezi haline gelmiş. Kafenin bir odası da ‘siyaset odası’ haline getirilmiş. Her iki aday da seçim çalışmalarını ve programlarını bu odada yapıyor. İşler ve Dursun, seçim çalışmaları için günlük program hazırlayarak hareket ediyor. Gün sonunda ise seçim çalışmalarının değerlendirmesini yapıyorlar.