ABD'den Hamas açıklaması: Erdoğan'ın görüşmesine şiddetle karşı çıkıyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas lideri İsmail Haniye ile görüşmesine 'şiddetle karşı çıktıklarını' söyledi. Açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu terör örgütüyle araya gelmesi, Türkiye'nin uluslararası toplumdan dışlanmasına yol açıyor" denildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD'nin "haddini aşan" bir açıklama yaptığını belirterek, "Bu açıklamayı külliyen reddediyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hamas lideri İsmail Haniye ile görüşmesine tepki geldi. Bakanlık sözcüsü Morgan Ortagus'un açıklamasında, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu terör örgütüyle bir araya gelmesi, yalnızca Türkiye'nin uluslararası toplumdan dışlanmasına yol açıyor" ifadelerine yer verildi.

"Türkiye hükümeti ile Hamas ilişkilerine dair endişelerimizi dile getirmeye devam edeceğiz" denilen bakanlık açıklamasında, şu ifadeler kullanıldı: "ABD, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas liderlerini ağırlamasını şiddetle karşı çıkıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu terör örgütüyle bir araya gelmesi, Türkiye'nin uluslararası toplumdan dışlanmasına yol açıyor, Filistin halkının çıkarlarına zarar veriyor ve Gazze'de terör saldırıların önlemek adına verilen küresel çabanın altını oyuyor."

DIŞİŞLERİ: ABD HADDİNİ AŞTI 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünün "haddini aşan" açıklama yaptığını belirterek, "Bu açıklamayı külliyen reddediyoruz" açıklamasında bulundu.

Sözcü Aksoy yaptığı yazılı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımızın Hamas yetkililerini kabulüne ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü bugün haddini aşan bir açıklama yapmıştır. Bu açıklamayı külliyen reddediyoruz" ifadesini kullandı.

Gazze’de demokratik seçimlerle iktidara gelen ve bölgenin önemli bir realitesini teşkil eden Hamas’ın meşru temsilcisinin terörist olarak nitelendirilmesinin bölgede barış ve istikrarın tesisine yönelik çabalara katkı sağlamayacağına dikkati çeken Aksoy, "Kaldı ki kendi terör örgütleri listesinde yer alan PKK’ya açık destek veren, FETÖ elebaşına ev sahipliği yapan bir ülkenin, üçüncü ülkelere bu konuda söz söylemeye hiçbir hakkı bulunmamaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Aksoy, ABD yönetiminin Filistinliler arası iç uzlaşı çabalarının da bir tarafı olan Hamas’ı terör örgütü ilan ettiğini, ardından Filistin Kurtuluş Örgütünün Washington’daki ofisini kapattığını ve böylelikle ABD yönetiminin, tüm Filistin yönetimi ve halkıyla irtibatını keserek bölge gerçeklerinden kendini soyutladığını dile getirerek "Bu vesileyle ABD yönetimini, bölgedeki güç ve nüfuzunu münhasıran İsrail’in çıkarlarına hizmet etmek amacıyla kullanmak yerine dengeli politikalar izleyerek İsrail-Filistin ihtilafına uluslararası hukuk, adalet ve hakkaniyet temelinde samimi çözüm arayışında bulunmaya davet ediyoruz" dedi. (DIŞ HABERLER)