Genetiği değiştirilmiş 750 milyon sivrisinek ABD'de doğaya salınacak

ABD'de Zika virüsü ve Dang Humması gibi hastalıkları taşıyan yerel türlerin yok edilmesi için genetiği değiştirilmiş 750 milyon sivrisinek doğaya bırakılacak. Bazı çevre grupları bu projenin yerel halkı tehlikeye attığını söylerken, deneyi yürüten şirket projenin insanlar ve çevre için risk içermediğini aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Florida'da yetkililer, hastalık taşıyan yerel türlerin yok edilmesi amacıyla, genetiği değiştirilmiş 750 milyon sivrisineğin doğaya salınması projesine onay verdi. Zararsız yeni türün yayılmasıyla Zika virüsü ya da Dang Humması gibi hastalıkları taşıyan sivrisineklerin sayısının azalması umuluyor.

say

Genetiği değiştirilmiş sivrisineklerin, hastalık taşıyan sivrisineklerle çiftleşmesi sonrası hastalığın genetiğinin değişmesi ve önlenmesi planlanıyor. Zaman içerisinde bu yolla bölgedeki Aedes aegypti sivrisinek nüfusunun, dolayısıyla da yol açtıkları hastalıkların azalması öngörülüyor.

'İNSANLAR TEHLİKEYE ATILIYOR'

Çevreciler genetiğiyle oynanmış yeni sivrisinek türünün, ekosisteme zarar verebileceği ve sinek ilaçlarına dayanıklı yeni hibrit türlerin ortaya çıkmasına sebep olabileceği uyarılarında bulundu. Bir grup projeyi 'Jurrasic Park deneyi' diye tanımladı. Change.org üzerinden 250 bine yakın imza toplandı ve Oxitec şirketi 'ABD'yi mutasyona uğratılmış böceklerin deneme alanı haline getirmekle' suçlandı.

Projeyi protesto eden Friends of the Earth (Doğa'nın Dostları) isimli grup tarafından yapılan açıklamada ise "Genetiğiyle oynanmış sivrisineklerin doğaya salınması Floridalıları, çevreyi ve soyu tükenme tehlikesiyle yüz yüze olan türleri tam da bir salgının orta yerinde bulunduğumuz bir dönemde tehlikeye atmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

'ÇEVRE İÇİN RİSK İÇERMİYOR'

Fakat deneyi yürüten şirket projenin insanlar ve çevre için risk içermediğini söylüyor ve hükümetin desteklediği bazı çalışmaları buna dayanak olarak gösteriyor. Oxitec'in internet sitesine göre şirket, Brezilya'da yaptığı saha deneylerinde olumlu sonuçlar elde ettiğini söylüyor. Benzer bir projenin 2021 yılında Texas'da da uygulamaya konması için federal yetkililerin onay verdiği ancak eyalet yönetiminden onay gelmediği bildiriliyor.

Çevre koruma gruplarının, doğanın dengelerini değiştirerek beklenmedik etkiler yaratabileceğini söyleyerek karşı çıktığı proje aslında yıllardır tartışılıyordu. Bir ada zincirinden oluşan Florida Keys bölgesinde 2021 yılında genetiğiyle oynanmış sivrisineklerin doğaya salınması için federal yetkililerin onayı bekleniyordu. (BBC Türkçe)