Almanya'da köpeklere özel yasa tartışma yarattı

Almanya'da evde bakılan yaklaşık 9.4 milyon köpek için Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanan bir yasa tasarısı tartışma yarattı. Tasarı, köpeklerin günde en az iki defa gezmeye çıkarılmasını öngörüyor. Bazı köpek sahipleri girişime karşı çıktı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Tarım Bakanı Julia Klöckner, evde bakılan köpeklerin günde en az iki defa gezmeye çıkarılmasını şart koşan bir yasa tasarısı hazırladı. Ülkedeki 9.4 milyon evcil köpeğin sahipleri tarafından gerekli egzersizden mahrum bırakıldığına dair verilere dayanarak hazırlanan tasarı tepki çekti.

YASA NEYİ ÖNGÖRÜYOR?

'Köpekler Yasası (Hundeverordnung)' adıyla hazırlanan tasarı, köpeklerin günde en az iki defa ve en az bir saatliğine dışarı çıkarılmasını öngörüyor. Tasarıda köpeklerin evde bütün gün yalnız bırakılması yasaklanıyor, bir kişinin günde birkaç defa köpeğe gelip bakması isteniyor. Aynı zamanda, köpeklerin sokakta gezdirildikleri bütün süre boyunca tasmaya bağlı olması da tamamen yasaklanıyor.

'KÖPEKLER OYUNCAK DEĞİLDİR'

"Köpekler tüylü oyuncaklar değildir. Kendi ihtiyaçları vardır ve bu ihtiyaçların dikkate alınması gerekir" diyen Bakan Klöckner'in yasası, önümüzdeki seni parlamento onayına sunulacak. Ancak bu hafta Alman kamuoyuyla paylaşılması sonrasında ülkede özgürlükler ve yasanın nasıl uygulanacağı konusunda bir tartışma başladı.

'KOMŞU POLİSİ Mİ ARAYACAK?'

Almanya'da neredeyse her beş evden birinde bir köpek varken, gerekli kontrollerin nasıl yapılacağı merak konusu. Tasarı, köpek sahipleri arasında da şaşkınlıkla karşılandı. Klöckner’in kendi partisi Hıristiyan Demokrat Birlik'ten (CDU) milletvekili Saskia Ludwig, köpeğini 32 derece sıcakta iki kez sokağa çıkarmayacağını söyledi.

5 yaşındaki bir Yorkshire terrier'in sahibi olan Bärbel Kleid, "Köpeğimi dışarıya ne kadar süreliğine çıkarmam gerektiğinin bana söylenmesini dayatmacı buluyorum. Ve beni kim kontrol edecek? Komşu polisi mi arayacak? Kendisi günde iki saati zaten kaldıramaz" dedi.

'KEDİ SAHİPLERİNE DE KARIŞACAKLAR MI?'

14 yaşındaki Alman kurdunun kanser hastası olduğunu söyleyen Walther Schweiz ise "Eve yakın yerlerde kısa yürüyüşlerden daha fazlasını yapamıyor... Yakında kedi sahiplerine tuvalet kaplarını ne sıklıkta değiştirmeleri gerektiğini söyleyecekler" dedi.

Birçok kişi, Alman bakanın tasarısını aşırı bulduklarını ama sorumsuz davranan köpek sahipleri için düzenlemelerin de gerekli olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)