Goril Rafiki'nin katiline 11 yıl hapis cezası

Afrika ülkesi Uganda'da kaçak avlanmaya karşı emsal bir karar alındı. Ülkenin dünyaca tanınmış dağ gorillerinden Rafiki'yi öldüren kişi 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afrika ülkesi Uganda'nın dünyaca ünlü gümüş sırtlı dağ gorillerinden Rafiki'yi öldüren kaçak avcı Felix Byamukama 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Gümüş sırtlı dağ gorillerinin nesilleri tükenme tehlikesi altındayken, Uganda'da verilen ceza bir emsal niteliği taşıyor. Kararın gerekçesiyse, soyu tükenmekte olan bir hayvanı öldürmek ve koruma altındaki bir alana izinsiz girmek.

GRUBUNUN LİDERİYDİ

Koruma altındaki Bwindi Ulusal Parkı'nda yaşayan Rafiki, haziran başında öldürüldüğünde 25 yaşındaydı. Rafiki, 17 üyeli bir dağ gorili grubunun lideriydi ve parkın ziyaretçileri arasında son derece popülerdi.

Rafiki 1 Haziran'da kaybolmuş, ertesi gün de cesedi bulunmuştu. Uganda Doğal Yaşam İdaresi (UWA) ise araştırmalar sonucunda, yakındaki bir köyde Felix Byamukama'ya ulaşmıştı. Av teçhizatıyla yakalanan Byamukama, ilk ifadesinde üç başka kişiyle birlikte daha küçük hayvanları avlamak için parka gittiğini ve Rafiki'yi kendisine saldırdığı için öldürdüğünü söylemişti.

'RAFİKİ İÇİN ADALET SAĞLANDI'

Rafiki'nin insanlara alışkın olduğu belirtilirken, otopsi sonucunda iç organlarına giren sivri bir obje ile öldürüldüğü sonucuna varılmıştı. Byamukama'ya 11 yıl hapis cezası verilmesi, UWA tarafından memnuniyetle karşılandı. Kurum, "Rafiki için adalet sağlandı" açıklaması yaptı.

Nesli tükenmekte olan dağ gorillerinden dünyada sadece 1000 tane kaldığı sanılıyor. Bu hayvanlar, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ruanda ve Uganda'da koruma altındaki alanlarda yaşıyor. (DIŞ HABERLER)