Belarus'ta seçim öncesi hükümet baskısı artıyor: Eylemciler, gazeteciler ve siyasetçiler hedefte

Belarus'ta önümüzdeki ay düzenlenecek başkanlık seçimleri yaklaşırken Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun potansiyel rakipleri, blog yazarları, insan hakları savunucuları ve gazeteciler zorla alıkonuluyor. Lukaşenko'nun rakibi Svetlana Tikhanouskaya, 'ölüm tehditleri aldığını' açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belarus'ta 9 Ağustos'ta düzenlenmesi planlanan başkanlık seçimleri öncesinde ülkeyi 26 yıldır demir yumrukla yöneten Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'ya karşı muhalefet cephesi genişlerken, baskı da artıyor. Ülkede son günlerde, Lukaşenko'nun rakipleri, hükümet karşıtı protestocular ve gazetecilerin alıkonulmasıyla gündemde.

'ÜLKENİN BAŞINDA BİR DİKTATÖR VAR'

Ağustos ayında altıncı kez devlet başkanı seçilmek için yarışacak olan Lukaşenko'ya karşı aday olan Svetlana Tikhanouskaya, BBC'ye demecinde "Ülkenin başında bir diktatör var" dedi. Seçim süreci nedeniyle korktuğunu dile getiren Tikhanouskaya, "Her şeyi yapabilirler. Çocuklarımı benden alıp yetimhaneye gönderebilirler" ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARINI BAŞKA BİR ÜLKEYE GÖTÜRDÜ

Tikhanouskaya'nın ölüm tehditleri aldığı ve bu yüzden çocuklarını ülkeden çıkardığı da belirtildi. Tikhanouskaya'nın dört yaşındaki kızı ve 10 yaşındaki oğlunu Avrupa'da 'güvenli bir yere' götürdüğü aktarıldı.

'ÖLÜM NEDENİNE KORONA YAZILMIYOR'

Lukaşenko'nun korona virüsü salgınındaki tavrı ve virüsten korunmak için 'votka içmeyi' önermesi de tepkileri artırmış durumda. Ülkenin başkenti Minsk'te BBC'ye konuşan bir kişi, 'çok sayıda tanıdığının Covid-19 nedeniyle öldüğünü ancak ölüm nedenine başka hastalıkların yazıldığını' dile getirdi. Alıkonulan protestocu ve gazetecilere destek olmak için bir araya gelen göstericilerden biri ise "Artık hükümetin yalanlarıyla yaşamak mümkün değil" ifadelerini kullandı.

'HÜCRELERDE SU VERİLMİYOR'

KGB tarafından alıkonulduktan sonra 22 gün boyunca hücrede tutulan tanınmış insan hakları savunucusu Volha Mikalaichyk ise bu sürede yıkanmasına izin verilmediğini aktardı. Günlerce tecrit hücresinde tutulduğunu söyleyen Volha, kendisine hiç su verilmediğini, normal hücrelerde ise her gün yalnızca 1 litre soğuk su verildiğini dile getirdi.

MEDYA KURULUŞLARINDAN HÜKÜMETE ÇAĞRI

Son olarak ülkedeki bağımsız medya kuruluşlarından 213 temsilci, hükümete 'gazetecilere karşı zulmün sona erdirilmesi için' çağrıda bulundu. Başkanlık seçimleri için kampanyaların başladığı günden bu yana en az 43 gazetecinin tutuklandığı aktarılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Yetkili makamların bağımsız medya kuruluşlarını temsil eden gazetecilere zulmetmeyi bırakmasını istiyoruz. Kolluk kuvvetlerine, mesleki görevlerini yerine getiren gazetecileri tutuklanarak yalnızca yasayı çiğnemekle kalmayıp aynı zamanda bir suç işlediklerini de hatırlatıyoruz." (DIŞ HABERLER)