KKTC, Türkiye'ye çifte PCR testi şartını kaldırmadı

KKTC Sağlık Bakanlığı, korona virüsü nedeniyle uygulanan seyahat tedbirlerini revize etti. Türkiye'den gidecek yolcular için yürürlükte olan çifte PCR testi şartı kaldırılmadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 1 Temmuz itibarıyla deniz ve hava ulaşımını yeniden başlatan KKTC, korona virüsü vakalarının beşe yükselmesinin ardından seyahat kısıtlamalarını revize etti. Ülkeler üç kategoriye ayrılırken, B kategorisinde yer alan Türkiye'den gelenler için 25 Haziran'da açıklanan PCR testi şartı kaldırılmadı.

HANGİ ÜLKE HANGİ KATEGORİDE?

Yeni kararlara göre, KKTC vatandaşı olsun veya olmasın adanın kuzeyine gidecek olan herkes, geldiği ülkenin risk grubuna göre üç kategoride, her biriyle ilgili belirlenen koşullar çerçevesinde kabul edilecek. A, B ve C olarak ayrılan kategorilerdeki ülkeler şöyle listelendi:

A kategorisi: Almanya, Avusturalya, Avusturya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Güney Kore, İrlanda, İsviçre, İzlanda, Japonya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Macaristan, Maldivler, Malta, Norveç, Polonya, Slovakya, Slovenya, Yeni Zelanda, Yunanistan.

B kategorisi: Andorra, Arjantin, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan; Hollanda, İspanya, İtalya, Kanada, Karadağ, Katar, Kuveyt, Lüksemburg, Lübnan, Monaco, Portekiz, Romanya, San Marino, Sırbistan, Singapur, Türkiye, Uruguay, Ürdün, Vatikan.

C kategorisindeyse pandeminin devam ettiği, yüksek risk arz eden ülkeler yer aldı.

B KATEGORİSİ HEM GELMEDEN, HEM GELİNCE TEST YAPTIRIYOR

Türkiye’nin de yer aldığı B kategorisindeki ülkelerden gelecek yolcuların hem seyahatten 72-120 saat önce, hem de adaya gelince PCR testi yaptırmaları isteniyor. Kendi ülkelerinde yaptırdıkları PCR testlerinin negatif çıktığını kanıtlayan yolculara KKTC'ye geldiklerinde de Sağlık Bakanlığı'nca PCR testi yapılacak. Turistler, sınır kapılarında yapılan PCR testleri sonuçlanıncaya kadar otel odalarında veya evde karantina koşullarına uyacak; belirtilen koşullara uymayan kişi ve işletmelere ceza verilecek.

A KATEGORİSİNDE TEK PCR YETERLİ

A kategorisindeki ülkeler için tüm yolcuların seyahat edecekleri vasıtaya biniş tarihinden önceki son 72 saat içinde yapılan PCR test sonuçlarının negatif olması zorunlu. C Kategorisi içinse zorunlu 14 gün karantina uygulaması bulunuyor.

Son olarak, KKTC hükümeti adanın güneyinden gelen yolcular için de bazı kıstaslar belirleyerek, bazı kategoriler temelinde her üç ve 15 günde bir PCR test uygulamasını yürürlüğe koydu.

MUHALEFET TEPKİLİ

Adanın kuzeyindeki yeni önlemler, korona vakalarının sayısında artışın gözlemlendiği ve toplumun geniş kesimlerinde karamsar bir atmosferin hâkim olduğu bir dönemde yürürlüğe girdi.

Başta ana muhalefet olmak üzere, muhalif partiler, sendikalar, sivil toplum kuruşları iktidardaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) – Halkın Partisi (HP) hükümetini Türkiye'yle açılımın doğru yönetilmediği gerekçesiyle sertçe eleştirmeye devam ediyor. Muhalefet ayrıca, adanın kuzeyinde bir pandemi hastanesinin devreye girmemiş olmaması nedeniyle Kıbrıs Türk toplumunun ikinci bir dalgaya hazır olmadığını vurguluyor.