Deksametazon: Covid-19 tedavisinde ölüm oranını azaltıyor

Oxford Üniversitesi'nde yapılan araştırmada 'deksametazon' adlı steroid ilacının korona virüsü tedavisinde ölüm oranını azalttığı tespit edildi. Düşük maliyetli ilacın, yüksek risk grubunda etkili olduğu kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de yapılan kapsamlı bir araştırma 'deksametazon' adlı ucuz ve kolayca bulunabilen bir ilacın ağır korona virüsü hastalarının kurtarılmasına yardımcı olabileceğini ortaya koydu. Uzmanlar, düşük dozlu steroid tedavisinin ölümcül Covid-19 virüsüyle savaşta önemli bir rol oynayabileceğini açıkladı.

'ÖLÜM ORANINI ÜÇTE BİR AZALTIYOR'

Oxford Üniversitesi öncülüğünde yapılan araştırmada, bu ilaçla yapılan tedavide solunum cihazına bağlı hastalarda ölüm oranının üçte bir, standart oksijen tedavisi görenlerde ise beşte bir azaldığı görüldü.

COVID-19 HASTALARINDA KULLANILACAK

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock ise bugünden itibaren Covid-19 hastalarına deksametazon verilmeye başlanacağını ve ellerinde 200 bin adet bu ilaçtan olduğunu duyurdu. Araştırmaya liderlik eden Oxford Üniversitesinden Prof. Martin Landray, yaptığı açıklamada, sonuçlar için "Bu, Covid-19 olup da solunum cihazına bağlı veya oksijen tedavisi alan hastalara deksametazon verildiğinde hayat kurtarılacağını ve bunu oldukça düşük bir maliyetle yapacağını gösteriyor" dedi.

Diğer bir araştırmacı Peter Horby de iltihabı azaltmak için diğer hastalıklarda yaygın olarak kullanılan ilacın, 'şimdiye kadar ölümleri düşürdüğü belirlenen tek ilaç olduğunu' söyledi.

YÜKSEK RİSK GRUBUNDA ETKİLİ

Deksametazonun yüksek risk grubundaki hastalarda etkili olduğu görülüyor. BBC'nin konuyla ilgili haberinde ilacın hastalığı hafif olarak atlatanlarda işe yaramadığı ve dolayısıyla stok yapılmasına gerek olmadığı vurgulandı.

İlaç halihazırda bir dizi hastalıkta inflamasyonu azaltmak için kullanılıyor. İlacın korona virüsüyle savaşmaya çalışırken zayıf düşen bağışıklık sisteminde oluşan hasarın bir kısmını engellediği belirtiliyor.

2 BİN HASTA ÜZERİNDE DENENDİ

İlaç denemesinde hastanede tedavi gören 2 bin hastaya deksametazon verildi ve sonuçlar, bu ilacı almayan 4 bin hastanın verileriyle kıyaslandı. İlaçla solunum cihazına bağlı hastaların ölüm riski oranı yüzde 40'tan yüzde 28'e düştü. Oksijene ihtiyaç duyan hastalarda ise bu oran yüzde 25'ten yüzde 20'ye indi. (BBC Türkçe/AA)