İnterneti yavaşlatan başkana emsal ceza: Halktan resmen özür dileyecek

Endonezya'da geçtiğimiz yıl yaşanan kitlesel protesto gösterileri sırasında interneti yavaşlatan hükümete karşı emsal bir karar alındı. Gazetecilerin açtığı davada mahkeme, hükümetin interneti yavaşlatmasını yasadışı buldu. Devlet Başkanı Widodo'nun halktan resmen özür dilemesine hükmedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Endonezya'da bir mahkeme, geçtiğimiz yıl patlak veren öğrenci eylemleri sırasında interneti yavaşlatan hükümete ve Devlet Başkanı Joko Widodo'ya karşı emsal bir karar aldı. İnternetin yavaşlatılmasının yasadışı olduğuna hükmeden mahkeme, Widodo'ya halktan özür dileme 'cezası' verildi.

Endonezya'nın Papua ve Batı Papua eyaletlerinde, geçtiğimiz yıl Papualı öğrencilere karşı ırkçılık yapılması üzerine protesto eylemleri patlak vermişti. Hükümet ise 'yalan bilgilerin yayılıp şiddetin körüklenmemesi' gerekçesiyle interneti yavaşlatmış, bazı yerlerde tamamen kesmişti.

ÜÇ GAZETE VE ALTI TELEVİZYON ÜZERİNDEN ÖZÜR DİLENECEK

Başkent Cakarta'daki bir idari mahkemeyse, gazetecilerin açtığı davada bu adımın yasadışı olduğuna hükmetti. Mahkeme, hükümetin ve Widodo'nın Endonezya halkından ve medya kurumlarından özür dilemesi gerektiğine karar verdi. Karara göre hükümet bir ay içinde, üç ulusal gazete ve altı televizyon kanalı üzerinden özür açıklaması yayınlamak zorunda.

'AHLAKİ AÇIDAN YANLIŞ YAPTIKLARI KANITLANDI'

Dava, Endonezya'daki Bağımsız Gazeteciler İttifakı ile Güney Asya İfade Özgürlüğü Ağı isimli sivil toplum kuruluşu tarafından açılmıştı. Davacılar, internetin özellikle de bir sivil ayaklanma sırasında yavaşlatılmasının insan hakları ve medya özgürlüğünün ihlali olduğunu savunmuştu. Davacıların avukatlarından Ade Wahyudin, hükümetin temyize gidebileceğini belirterek "Hükümetin aynı şeyi bir daha yapmayacağının garantisi yok ama ahlaki açıdan, yaptıklarının doğru olmadığı kanıtlandı" dedi.

Endonezya Cumhurbaşkanlığı kararla ilgili henüz bir açıklama yapmış değil. İletişim Bakanı Johnny G. Plate karardan önce, internetin yavaşlatılmasının 'düzeni sağlamak adına' doğru olduğunu ileri sürmüştü.

Bazı kesimlerin uzun yıllardır Endonezya'dan bağımsızlık istediği Papua bölgesinde medyaya yönelik kısıtlamalar yeni değil. Yabancı medyanın bölgeden haber yapması sık sık engelleniyor. (DIŞ HABERLER)