İran'dan ABD'ye kinayeli George Floyd mesajı

İnsan hakları ihlalleri nedeniyle ABD'nin sık sık hedef aldığı İran, siyah vatandaş George Floyd'un polis tarafından öldürülmesine kinayeli bir tepki gösterdi. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ırkçılığı kınadığı mesajında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun kendilerini hedef aldığı bir açıklamasını bazı sözcükleri değiştirerek kullandı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de siyah vatandaş George Floyd'un polis tarafından boğularak öldürülmesine bir tepki de, Amerikan yönetimlerinin insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek sık sık hedef aldığı İran'dan geldi. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun kendilerini hedef alan bir açıklamasındaki 'İran' sözcüklerinin 'ABD' ile değiştirildiği bir mesaj paylaştı.

Zarif Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ABD'deki protestocuların kullandığı 'Siyahların Hayatı Önemlidir' sloganına atıfla, "Bazıları siyahların hayatının önemli olduğunu düşünmüyor. Böyle düşünen bizler açısından: Tüm dünyanın ırkçılığa savaş açmasının vakti geldi" ifadelerini kullandı.

HANGİ SÖZCÜKLERİ DEĞİŞTİRDİ?

Açıklamanın devamında, Pompeo'nun İran'da 2018'de düzenlenen protestolar hakkındaki açıklamasının görseli, 'İran' ve 'ABD' sözcüklerinin yerleri değiştirilmiş olarak paylaşıldı. Pompeo'nun "İran hükümeti, Suriye'deki maceracılığı, Hizbullah, Hamas ve Husilere desteği, nükleer programını pervasızca genişletme hırsı nedeniyle halkının kaynaklarını boşa harcıyor" cümlesi şöyle değiştirildi: "ABD hükümeti, Asya, Afrika veya Latin Amerika'daki maceracılığı, diktatörlere desteği, nükleer silah programını pervasızca genişletme hırsı nedeniyle halkının kaynaklarını boşa harcıyor."

Zarif'in paylaştığı görselde, "İran halkı liderlerinin yolsuzluğu, adaletsizliği ve beceriksizliğinden bıktı" cümlesi de, "Amerikan halkı liderlerinin ırkçılığı, yolsuzluğu, adaletsizliği ve beceriksizliğinden bıktı" olarak değiştirildi. (DIŞ HABERLER)

Zarif'in bu paylaşımından önce, İran Dışişleri Bakanlığı Floyd'un öldürülmesini kınamıştı. Açıklamada, 'ABD'de siyahların trajik bir şekilde öldürülmesi ve öldürücü ırkçı ayrımcılık' kınanmış, "Protestculara kulak verilmeli" denilmişti. (DIŞ HABERLER)