ABD'de ırkçı polis vahşetinin yeni görüntüleri ortaya çıktı

ABD'de polisin silahsız bir siyah vatandaşı gözaltına alırken boğarak öldürmesi infial yarattı. Olayın yaşandığı Minneapolis'te binlerce kişi sokağa dökülürken, olay anında çekilen iki yeni görüntü ortaya çıktı. Öldürülen George Floyd'un arkadaşları ise onu 'nazik dev' diye andıklarını söyleyip, "Kimseye ayrımcılık yapmazdı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD, polisin ırkçı bir vahşete imza atarak gözaltına alınırken boğarak öldürdüğü siyah vatandaş George Floyd için ayakta. Floyd'un öldürülmesiyle son bulan gözaltı sürecinin yeni görüntüler ortaya çıkarken, dört polis açığa alındı. Olayın yaşandığı Minneapolis'te dün binlerce kişi "Siyahların hayatı önemlidir" sloganıyla sokağa çıktı ancak bu eyleme de polis müdahalesi gerçekleşti. Son sözleri "Nefes alamıyorum" olan Floyd'un ailesi ve arkadaşları ise Amerikan basınına açıklamalarında "Çok iyi bir insandı, kimseye ayrımcılık yapmazdı" ifadelerini kullandı.

ABD'de ırkçılığın kökünün kazınamadığını bir kez daha ortaya koyan olay, bir marketin 'sahte çek' ihbarı yapmasıyla başladı. Olay yerine gelen polisler, Floyd'u yere yatırarak boğazını sıktı. Siyah adamın defalarca "Nefes alamıyorum" demesine, görüntüyü kaydeden kişilerin polisten onu bırakmasını istemesine rağmen işkence devam etti. Hareketsiz kalan Floyd, hastanede vefat etti.

İKİ YENİ GÖRÜNTÜ

Bu görüntüler ABD'yi ayağa kaldırırken, gözaltı sürecinin bir önceki safhasına ilişkin iki yeni video ortaya çıktı. Bunlardan birinde, iki polis Floyd'u arabasından zorla çıkarmaya çalışıyor. Floyd'un itiraz ettiği ve direndiği ancak sonuç olarak gözaltına alındığı görülüyor.

İkinci görüntüde ise Floyd, elleri kelepçeli bir şekilde ve polise direnmeden kaldırımda görülüyor.

'NAZİK DEV'

Bu şekilde gözaltına alındıktan sonra polis aracının yanında yere yatırılarak boğulan Floyd'un arkadaşları, onu 'nazik dev' olarak andıklarını anlattı. Yerel basına konuşan Jovanni Thunstrom, sahibi olduğu restoranda Floyd'un güvenlik görevlisi olarak çalıştığını anlatıp, "O benim sadece çalışanım değil, en yakın dostumdu" dedi.

'KİMSEYE AYRIMCILIK YAPMAZDI'

Thunstrom, "Herkese iyi davranan insanlardandı. Ayrımcılık yapmazdı. İster Hispanik, ister siyah, ister beyaz olsun, herjese saygıyla davranırdı ve onun sevdiğimiz özelliği buydu" diye konuştu.

'O, NEFRETLE KARŞILIK VERİLMESİNİ İSTEMEZDİ'

Sevgilisi Courteney Ross ise Floyd'un dindar birisi olduğunu belirtip, ölümüne onu onurlandıracak bir tepki verilmesi için çağrıda bulundu: "Ateşe karşı ateşle savaşamazsınız. O zaman her şey yanar; bütün gün şunu gördüm: İnsanlar nefret kusuyor, delirmiş durumdalar. Ve o, bunu istemezdi. Kesinlikle istemezdi."

BİNLERCE KİŞİ SOKAĞA DÖKÜLDÜ

Floyd'un öldürüldüğü noktadaysa dün geniş çaplı protestolar vardı. Binlerce kişi, "Siyahların hayatı önemlidir" sloganıyla bu noktadan karakola yürüdü. Ancak polis göstericilere biber gazı, plastik mermi ve ses bombasıyla saldırdı. Göstericiler de polise karşılık verdi. (DIŞ HABERLER)

ABD'de ırkçı vahşet: Polis şüpheliyi boğarak öldürdüABD'de ırkçı vahşet: Polis şüpheliyi boğarak öldürdü