Kıbrıs'ta koronanın yeniden dayattığı sınırlar açılıyor

Kıbrıs adasında korona salgınının kontrol altına alınmasıyla, şubat sonundan bu yana kapatılan karşılıklı geçişler yeniden açılacak. Türk ve Rum liderlerin, haziran ayı için bir normalleşme planında 'ortak anlayışa vardığı' açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs'ta korona salgını nedeniyle şubat sonundan bu yana kapalı olan sınır kapılarının açılacağı tarih belli oldu. Yeşil Hat üzerinden geçişlerin 8 Haziran itibarıyla yeniden başlaması planlanıyor.

Duvar’ın Rum tarafından edindiği yeni bilgilere göre, Rum liderliği kapıların zaman kaybedilmeksizin açılmasını prensipte kabul etti. Bundan sonraki süreçte açılım prosedürü devreye girecek ve iki tarafın liderlikleri, Birleşmiş Milletler ile ortak bir çalışma içinde kapıların normal faaliyetine dönmesi için çaba sarf edecek.

Sınır kapıları özellikle Kıbrıs Türk tarafı açısından hayati önem taşıyor. Binlerce Kıbrıslı Türk, kapıların 29 Şubat'tan beri kademeli olarak tamamen kapatılması sonrasında adanın güneyindeki iş yerlerine ulaşamıyordu. Ayrıca, iki toplumlu Pile köyünde de yüzlerce yurttaş kapılardaki sorun nedeniyle adanın kuzeyine geçemiyordu.

KKTC hükümeti dün, bu konuda Rum liderliğiyle temasa geçmeye hazır olduğu mesajını vermişti. Kıbrıslı Türk Sağlık Bakanı Ali Pilli, Rum mevkidaşıyla konuyu ele almak istediğini söylemişti. Kıbrıs Rum Cumhuriyeti hükümet sözcüsü Kiryakos Kuşos ise Rum lider Nikos Anastasiades ile KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini açıkladı. Görüşmede, iş ve tıbbi yardım amaçlı araba geçişlerinin başlatılması yönünde ortak bir anlayışa varıldığı belirtildi.

Duvar'a konuşan Rum kaynaklar, güneydeki adıyla 'barikatlar'ın kaldırılması konusunda tek yetki sahibinin 'uluslararası kamuoyunca tanınan Kıbrıs Cumhuriyeti olduğunu' ancak pratikte bu kapıların açılması için BM ve Kıbrıs Türk tarafıyla iş birliğinin gerektiğini söyledi.

İki aydan beri koronayla mücadele eden Kıbrıs’ta vaka sayısında son haftalarda ciddi düşüş yaşanırken, adanın kuzeyinde uzun süreden beri yeni vaka kayıt altına alınmadı.  Genel durumun normalleşme eğilimine girmesiyle, adanın güneyinde bugün itibarıyla acil önlemlerin gevşetilmesinin ikinci safhasına geçildi. SMS ile evden dışarı çıkma sistemi devre dışı bırakıldı ve birçok iş yeri kapılarını müşterilerine açtı.