Brezilya'nın en büyük kenti São Paulo'da sağlık sistemi çökmek üzere

12 milyonluk nüfusulya Brezilya'nın en kalabalık şehirlerinden São Paulo'da korona virüsü salgını nedeniyle hastanelerde doluluk oranı yüzde 90'a çıktı. Sağlık sisteminin 'çöküşün eşiğinde olduğunu' söyleyen São Paulo Belediye Başkanı Bruno Covas, iki hafta içinde hastanelerde yer kalmayacağı konusunda uyarıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü vakalarının sayısının İtalya ve İspanya'yı geçtiği, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun ise salgını hafife almayı sürdürdüğü Brezilya'da yaşanan trajedi derinleşiyor. Ülkenin en büyük kenti São Paulo'nun Belediye Başkanı Bruno Covas, salgın nedeniyle kentin sağlık sisteminin 'çöküşün eşiğinde olduğunu' söyledi. Kamu hastanelerinin doluluk oranının yüzde 90'a ulaştığını dile getiren Covas, böyle devam ederse iki hafta içinde hastanelerde yer kalmayacağını aktardı.

Covas, hastanelerin kapasitesinin tamamen dolmaması için salgının hızını yavaşlatmak adına daha sıkı karantina tedbirlerinin uygulanması gerektiğini söyleyip, eyalet valisiyle kriz görüşmelerinin sürdürüldüğünü aktardı.

Korona virüsü nedeniyle 3 bin kişinin öldüğü São Paulo eyaletindeki kısıtlayıcı tedbirler iki ay önce uygulanmaya başlandı. İşletmeler, okullar ve kamusal alanlar kapatıldı ve 'evde kal' çağrıları yapıldı. Ancak kuralları ihlal edenlere para cezası uygulanmadı. Şehirde son günlerde getirilen maske takma zorunluluğuna uymadığı gözlemlenen São Paulo sakinleri ise çoğu zaman hafta sonlarını plajlarda geçiriyor.

UZMANLAR UYARIYOR: GERÇEK SAYI DAHA FAZLA

Ülkedeki sağlık uzmanlarıysa, gerçek vaka sayısnın resmi kayıtlardan çok daha yüksek olduğu konusunda uyarıyor. São Paulo Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Domingo Alves, "Brezilya'da sadece hastanedeki insanlar test ediliyor" dedi. Gerçek vaka sayısının resmi verilerden 15 kat daha fazla olduğunu söyleyen Alves, "Mevcut verilerden yola çıkarak gerçekten neler olduğunu bilemeyiz. Salgını yönetmek için sağlam bir politikamız yok" diyerek devam etti.

BOLSONARO TEDBİRLERE KARŞI ÇIKMAYA DEVAM EDİYOR

Hızla artan vaka sayısıyla korona virüsü salgınından en fazla etkilenen dördüncü ülke olan Brezilya'da Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise sosyal mesafe kurallarının ve kısıtlayıcı tedbirlerin ülke ekonomisini 'mahvedeceğini' savunarak virüsle mücadele kapsamında alınan tedbirlere karşı çıkmaya devam ediyor.

Mart ayında, belediye başkanlarına ve eyalet valilerine kısıtlayıcı tedbirleri geri çekme çağrısı yapan Bolsonaro, kendisi de dahil olmak üzere birçok insanın 'endişelenmek için bir nedeni olmadığını söylemiş, "Sporcu geçmişimle enfekte olsaydım bile endişelenmek için bir nedenim olmazdı. Hiçbir şey hissetmezdim ya da en fazla biraz grip olurdum" ifadelerini kullanmıştı.

Nisan ayında ise sosyal mesafe önlemlerine ve karantina kısıtlamalarına karşı düzenlenen protestolara katılan Bolsonaro'nun, Dünya Sağlık Örgütü'nünü (DSÖ) önerilerine de uymadığı gözlemleniyor. (DIŞ HABERLER)