Afganistan’da seçimin kazananı ve kaybedeni iktidarı paylaşacak

Afganistan'da eylül ayındaki cumhurbaşkanlığı seçiminden bu yana Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile seçimi kendisinin kazandığını söyleyen Abdullah Abdullah arasında devam eden tartışma son buldu. Gani, geri adım atarak iktidar paylaşımını kabul etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afganistan'da geçtiğimiz eylül ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana devam eden siyasi kriz, bir iktidar paylaşımı anlaşmasıyla aşıldı. Seçimi kazandığı açıklanan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'yle, oylamada hileli yapıldığını ve asıl kazananın kendisi olduğunu savunup paralel bir hükümet kuran Abdullah Abdullah anlaştı. İkili, başkent Kabil'de bir iktidar paylaşımı anlaşması imzaladı.

Gani'nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, Abdullah anlaşma uyarınca Taliban'la barış görüşmelerini yürüten konseyin liderliğini üstlenecek. Aynı zamanda, Abdullah'ın ekibinden bazı isimlere bakanlık da verilecek. Abdullah'a hangi bakanlıkların verileceği ise henüz bilinmiyor. Abdullah geçmişte, maliye ve dışişleri bakanlıklarının kendisine verilmesini istemiş ancak Gani bu talebi reddetmişti. Anlaşmanın imzalanması sonrası Reuters'a konuşan kaynaklar ise içişleri bakanlığının Abdullah kampına verilebileceğini söyledi.

Söz konusu anlaşamzlık, Afganistan ve ABD'nin Taliban'la barış görüşmelerini yürüttüğü bir dönemde patlak vermişti. Gani ve Abdullah, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun bizzat Kabil'e gidip arabuluculuk yapma girişimine rağmen anlaşamamış, Washington yönetimi bu çıkmazın sürmesi halinde Afganistan'a 1 milyar dolarlık yardımı kesme tehdidinde bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)