Avustralya'da üç aşamalı plan: 1 milyon kişi işbaşı yapacak

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ülke genelinde karantina önlemlerinin üç aşamalı plan dahilinde hafifletileceğini duyurdu. Haziran ayına kadar tedbirlerin kaldırılmasının öngörüldüğünü dile getiren Morrison ilk aşamada restoranların açılacağını, ikinci aşamada eyaletler arası seyahatlere, üçüncü aşamada ise uluslararası seyahatlere izin verileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ülkede korona virüsüyle mücadele kapsamında alınan önlemlerin kademeli olarak hafifletileceğini duyurdu. Morrison, bazı eyaletlerde hafifletilen karantina tedbirlerinin ülke genelinde üç aşamalı olan kapsamında gevşetileceğini, haziran ayına kadar karantina önlemlerinin kaldırılmasının ve yaklaşık 1 milyon çalışanın tekrar işbaşı yapmasının öngörüldüğünü söyledi.

'YORGANIN ALTINDAN ÇIKMA VAKTİ GELDİ'

Mart ayında sıkı tedbirlerin alındığı Avustralya'da, sınırların kapatılması ve sosyal mesafe önlemlerinin getirilmesiyle korona virüsünün yayılma hızı büyük ölçüde yavaşlatıldı. Her gün 20'den az vakanın tespit edildiği ülkede Morrsion, eyalet ve bölge yetkilileriyle bir yol haritası üzerinde anlaştıklarını söyledi. Morrison, "Yorganın altından çıkma vakti geldi" dedi.

YETKİ YEREL YÖNETİCİLERDE

Morrison, tedbirlerin hafifletilmesi sürecinde yetkinin yerel yöneticilerde olduğunu söyledi. Tedbirlerin hafifletilmesi için üç aşamalı plan dahilinde, her aşamanın ortalama dört hafta sürmesi planlanıyor. Queensland ve Güney Avustralya'da pazartesi günüden başlayarak tedbirler hafifletilecek.

İLK AŞAMADA RESTORANLAR AÇILACAK

Planın ilk aşamasında, karantina tedbirleri kapsamında sadece paket servis yapabilen restoran ve kafelerin yeniden açılmasına izin verilecek. Yalnızca 10 kişinin bir araya gelmesine izin verileceğini söyleyen Kamu Sağlığı İdaresi Başkanı Brendan Murphy, "Birinci aşama deneme süreci olacak, normalleşmeye doğru küçük adımlarla ilerleyeceğiz" dedi.

İKİNCİ AŞAMADA EYALETLER ARASI SEYAHATE İZİN VERİLECEK

Vaka sayılarına göre geçilecek ikinci aşamada ise spor salonları, sinemalar ve sanat galerileri açılacak. Bu aşamada, eyaletler arası seyahatlere ve en fazla 20 kişinin toplanmasına izin verilecek.

ULUSLARARASI SEYAHAT ENGELİ KALKACAK

Üçüncü aşamaya geçildiğinde ise 100 kişiye kadar olan toplantılara izin verilecek, çoğu çalışan işbaşı yapacak ve gece kulüpleri açılacak. Morrison, üç aşamalı süreç uygulandığında 850 bin çalışanın tekrar işbaşı yapacağını söyledi.

Avustralya ve Yeni Zelanda arasındaki uçuşlar da dahil olmak üzere, eyaletler arası tüm seyahatlere ve sınırlı uluslararası seyahatlere izin verilecek. Yurt dışında okuyan öğrenciler de ülkeye kabul edilecek. (DIŞ HABERLER)