İngiltere'de siyahlar arasındaki ölüm oranı dört kat daha yüksek

İngiltere'de Covid-19 kaynaklı ölüm oranlarının siyahlar arasında dört kat yüksek olduğu açıklandı. İngiltere'de yaşayan Pakistan ve Bangladeş kökenli erkekler arasındaki ölüm oranının da beyazlara kıyasla 1.8 kat daha yüksek olduğu hesaplandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz Ulusal İstatistik Kurumu (ONS), ülkede siyahlar arasındaki korona virüsünden ölüm oranının, beyazların dört kat üzerinde olduğunu ortaya çıkardı. ONS açıklamasında bu durumun sadece sosyo-ekonomik faktörlerden kaynaklanmadığının belirtilip genetik bazı sebepler de olabileceğine de işaret edilmesi de dikkat çekti.

ONS verilerine göre, İngiltere'de ve Galler'de siyahlar arasındaki korona virüsü kaynaklı ölüm oranı, beyazlar arasındaki orandan dört kat daha yüksek. Ancak istatistiklerde, virüsün etkisindeki bu eşitsizliğin sadece maddi güç, önceden bilinen sağlık sorunları, eğitim veya yaşam koşullarından kaynaklanmadığı da tespit edildi. ONS, yaş, bilinen sağlık sorunları veya diğer sosyo-demografik etkenlerin göz önünde bulundurulduğu bir modellemede de, siyahlar arasındaki ölüm oranının beyazlardan iki kat yüksek olduğunu hesapladı.

Açıklamada, İngiltere'de yaşayan Pakistan ve Bangladeş kökenli erkekler arasındaki ölüm oranının beyazlara kıyasla 1.8 kat, aynı etnik kökenden kadınlar arasındaki ölüm oranının da 1.6 kat daha yüksek olduğu belirtildi.

ONS açıklamasında, "Sonuçlar şunu gösteriyor ki, Covid-19 ölüm oranlarının farklı etnik gruplar arasında değişiklik göstermesi kısmen sosyo-ekonomik dezavantajdan ve başla koşullardan kaynaklansa da, aradaki farkın bir kısmının sebebi hâlâ açıklanabilmiş değil" denildi.

ONS'nin 2 Mart-10 Nisan arasındaki ölümler üzerindeki bu analizi, İngiltere'de farklı etnik grupların Covid-19'dan nasıl etkilendiğine dair ilk resmi veri olma özelliğini taşıyor. Uzmanlar, ülkede siyah ve beyazlar arasındaki eşitsizliklerin pandemi sırasında daha belirgin hale geldiğine dikkat çekiyor. (DIŞ HABERLER)

Chicago'da virüsten ölenlerin yüzde 70'i siyahChicago'da virüsten ölenlerin yüzde 70'i siyah