Uzayda 'özelleştirme': Trump 'Ay madenciliği' için anlaşma hazırlattı

ABD Başkanı Donald Trump'ın, 'Ay'da madencilik' için uluslararası bir anlaşmanın taslağını hazırlattığı ortaya çıktı. Trump yönetiminin, 'Artemis Anlaşmaları' ismi verilen taslak anlaşmayı uzay programlarında ortaklık içinde olduğu ülkelerle müzakere edeceği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın, geçtiğimiz ay ticari amaçlı uzay madenciliğine 'izin veren' bir kararnameyi imzalamasının ardından, şimdi de Ay'da madenciliği düzenleyen uluslararası bir anlaşmanın taslağını hazırlattığı ortaya çıktı. Reuters ajansının özel haberine göre Trump yönetimi, 'Artemis Anlaşmaları' adlı sözleşme üzerinden Ay'da 'güvenli bölgeler' oluşturmayı amaçlıyor.

MÜZAKERE PLANI BİLE HAZIR

Rusya'nın karşı olduğu bilinen bu girişim için önümüzdeki haftalarda, ABD'nin uzay programlarında ortaklık içinde olduğu Kanada, Japonya ve Avrupa ülkelerinin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri ile müzakere yapılması planlanıyor.

'ABD ÜSLERİNE GÜVENLİ BÖLGE KURULSUN'

Reuters'ın kaynaklarına göre, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi'nin (NASA) Artemis programından ilhamla bu ismi alan sözleşme, ABD'nin Ay'da gelecekte kuracağı üslerin etrafında, 'rakip' ülke veya şirketlerden gelebilecek zararın önüne geçilmesi için 'güvenli bölgeler' kurulmasını öngörülüyor.

Anlaşma aynı zamanda, şirketlerin madencilik yapacakları kaynakların sahibi olmasının öngörüldüğü bir hukuki çerçeve sunma iddiasında.

ABD, 1967 yılında yapılan Dış Uzay Anlaşması'nı imzalayan ülkelerden biri. Bu anlaşma kapsamında ise gök cisimleri ve Ay'ın 'egemenlik iddiasıyla işgal veya başka herhangi yolla kullanıma açık olmadığı' belirtiliyor. Ancak Trump hükümetinin resmiyete dökmeye hazırladığı Artemis Anlaşmaları buna ters düşüyor.

Rusya, Trump'ın geçtiğimiz ay imzaladığı kararnameye "Uzayın özelleştirilmesi kabul edilemez" tepkisini göstermişti. (DIŞ HABERLER)