Güney Kore'den yeni 'yorum': Kim Jong-un virüsten kaçıyor

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un niçin ortada görünmediğine dair Güney Kore'den yeni bir yorum geldi. Güney Kore Birleşme Bakanı Kim Yeon-chul, Kim Jong-un'un 'korona virüsünden kaçınmak için' gizleniyor olabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un, sağlık durumunun ağırlaştığına, hatta yaşamını yitirdiğine dair spekülasyonları ortada görünmeyerek alevlendirirken, komşu Güney Kore’den konuyla ilgili farklı bir teori ortaya atıldı. Güney Koreli yetkililer, Kim Jong-un’un korona virüsü endişesi nedeniyle ortada görünmüyor olabileceğini belirtti.

Spekülasyonlar, Kim Jong-un'un 15 Nisan'da ülkenin kurucu lideri olan dedesi Kim Il-sung'un doğum yıldönümü nedeniyle düzenlenen ve ülkenin en önemli etkinlikleri arasında yer alan kutlamalara katılmamasıyla başlamıştı. Güney Koreli yetkililer, bunu ‘korona virüsü salgını’yla açıkladı. Birleşme Bakanı Kim Yeon-chul, Kim’in sağlık sorunları nedeniyle değil, salgından kaçınmak için 15 Nisan’dan beri ortada görünmediğini savundu.

'VİRÜS DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE OLAĞANDIŞI DEĞİL'

Parlamentoda konuşan Kim Yeon-chul, “Göreve geldiğinden beri Kim Il-sung'un doğum yıldönümünü kaçırmadığı doğru ancak kutlamalar ve resmi yemekler dahil pek çok yıldönümü etkinliği korona virüsü endişeleri nedeniyle iptal edildi” dedi. Ocak ayının ortasından beri Kim’in en az iki kez, yaklaşık 20 gün boyunca ortadan kaybolduğu dönemler yaşandığını hatırlatan Bakan, koronayı kast ederek “Mevcut durum göz önüne alındığında bunun olağandışı olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.

'HAYATTA VE İYİ'

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'in üst düzey dış politika danışmanı Moon Chung-in de daha önce, "Hükümetimizin pozisyonu sabit. Kim Jong-un, hayatta ve iyi. 13 Nisan'dan bu yana Wonsan bölgesinde kalıyor. Şimdiye kadar herhangi bir şüpheli hareket tespit edilmedi" açıklamasında bulunmuştu.

NE OLMUŞTU?

ABD’li yetkililerin açıklamalarını kaynak gösteren CNN ise Kim’in geçirdiği kalp ameliyatının ardından sağlık durumunun ağırlaştığını iddia etmişti.

Kim’in herhangi bir açıklama yapmaması ve bir devlet etkinliğine katılmaması soru işaretlerine neden olurken, Kuzey Kore devlet radyosu, liderlerinin çalışmalarına aktif şekilde devam ettiğini duyurmuştu.

Salgının başlamasının ardından tüm dünyaya sınırlarını kapatan ilk ülkelerden biri olan Kuzey Kore, ciddi tedbirler uyguluyor. Yetkililer, ülkede korona virüsü vakası saptanmadığını belirtiyor. (Sputnik)