Conte: Normale dönüş için uygun koşullar yok

Korona virüsü tedbirleriyle ilgili "İkinci aşama" planında yönelik tepkileri değerlendiren İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, "Birçok vatandaşımız kararnamedeki yeni önlemlerden memnun kalmadı. Bunu görüyoruz. Herkes bir an önce normale dönüleceğini düşünüyordu ama bunu yapmak için uygun koşullar yok" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, ülkede korona virüsü (Covid-19) salgınından en çok etkilenen Lombardiya bölgesini ziyaret etti.

Lombardiya’nın merkezi Milano şehrinde, dün akşam "Virüsle birlikte yaşayacağımız dönem: İkinci aşama" olarak açıkladığı ve 4 Mayıs’ta başlayacak geçiş sürecine dair değerlendirmelerde bulundu.

Kamuoyunun dünkü açıklaması sonrasında önlemlerin gevşetilmesi konusunda hayal kırıklığına uğramış olmasına değinen Conte, "Birçok vatandaşımız kararnamedeki yeni önlemlerden memnun kalmadı. Bunu görüyoruz. Bu anlaşılabilir. Herkes bir an önce normale dönüleceğini düşünüyordu ama bunu yapmak için uygun koşullar yok. Bunu açık ve güçlü bir şekilde söylememiz gerekiyor" diye konuştu.

'VİRÜSLE BİRLİKTE YAŞAYACAĞIMIZ DÖNEME GEÇİYORUZ, VİRÜSTEN KURTULUŞ AŞAMASI DEĞİL'

Conte, "bu aşamada sorumlu davranış sergilemezlerse salgına ilişkin eğrinin tekrar yükselişe geçeceğini" söyledi. Conte, "Biz şu anda ikinci aşamaya geçiyoruz. O da virüsle birlikte yaşayacağımız dönem. Virüsten kurtuluş aşaması değil" dedi.

Herkesin pek çok fedakarlık yaptığını dile getiren Conte, "Şu an vazgeçme zamanı değil, herkesi özgürleştirme zamanı değil. Bu hükümet, konsensüs aramıyor, vatandaşların hoşuna gitmese bile doğruları yapmak istiyor. Tedbirleri bir miktar hafiflettik ancak bu aşamada vazgeçemeyeceğimiz açık" ifadelerini kullandı.

KİLİSENİN TEPKİSİNE YANIT: HÜKÜMET ANAYASAYA UYUYOR

İkinci aşamada toplu dini törenlere izin çıkmaması üzerine Katolik Kilisesi'ne bağlı İtalya Episkoposlar Konferansı’nın (CEI), "kabul edilemez" şeklinde gösterdiği sert tepkiyi de değerlendiren Giuseppe Conte, "Çok üzgünüm ama bu hükümet, anayasanın tüm hükümlerine saygı duyuyor. Anlaşılabilir bir üzüntüye sebep olduğum için üzgünüm. CEI ile iş birliği içinde tüm inananların ayinlere katılabilmesi için yüksek güvenlik protokolü belirlemek için çalışacağız" diye konuştu.

Conte, dün sıkı tedbirleri gevşetecekleri "ikinci aşama"nın 4 Mayıs’ta inşaat, imalat ve toptan ticaret faaliyetlerinden başlayacağını duyurmuştu. "İkinci aşama" kurallarına göre, halka hareket özgürlüğünün tam olarak verilmemesi, sokağa yine izin belgesiyle çıkılacak olması, sadece aile ziyaretleri ve bölge içinde seyahat izni verilmesi ile okulların eylül ayına kadar kapalı kalması eleştirilere neden olmuştu. (ROMA/AA)