Wuhanlı kayıp gazeteci iki ay sonra ortaya çıktı

Çin’in Wuhan kentinde, korona virüsü salgınıyla ilgili videolar yayınlayan ve şubat ayından beri kayıp olan Li Zehua, iki ay sonra yeni bir video paylaştı. Zehua, bu sürede zorunlu olarak karantinada tutulduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün görüldüğü ilk yer olan Çin’in Wuhan kentinde, salgınla ilgili haberler yapan ve son paylaştığı videoda polislerin kendisini almaya geldiğini söyleyen gazeteci Li Zehua, iki ay sonra yeni bir video yayınladı. 25 yaşındaki gazeteci, önce gözaltına alındığını, sonra da korona virüsü şüphesiyle zorla karantinada tutulduğunu söyledi.

'BİR OTELDE TUTULDUM'

Li, dün yayınlanan yeni videosunda, polisin kendisini 26 Şubat'ta Wuhan'daki evinden aldığını ve kamu düzenini bozma şüphesiyle bir karakolda sorguladığını söyledi. Bir gün gözaltında kalan Li, hakkında soruşturma açılmadığını, krematoryum gibi yüksek riskli bölgelere gittiği gerekçesiyle karantinaya alındığını söyledi. Karantina süresince elektronik aletlerini kullanmadığını belirten Li, 14 Mart’a kadar bir otelde tutulduğunu, sonrasında ise görevliler eşliğinde evine döndüğünü ve 14 gün de evinde karantina uygulandığını belirtti. Li, karantina süresi bittikten sonra video paylaşmak için neden beklediğiyle ilgili sorulara ise cevap vermedi.

ÇİN DIŞİŞLERİ ELEŞTİRİLERE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Bu süre boyunca, konuyla ilgili devlet yetkilileri resmi bir açıklama yapmazken, ABD'li Kongre üyesi Jim Banks, ABD Dışişleri Bakanlığı'na Li Zehua’nın kaybolmasıyla ilgili soruşturma açma çağrısı yapmıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Banks’in çağrısının "tamamen uydurulmuş mesajlara ve bilgilere dayandığını" söylemişti.

BİR VİDEOSU 850 BİN DEFA GÖRÜNTÜLENDİ

Li, 20 Şubat'ta, koronavirüsten ölen insanların cesetlerini taşımak için insanların kiralandığını gösteren bir video yayınlamıştı. Çin'de engellenen video, YouTube'da 850 bin kez görüntülendi. Bu videodan birkaç gün sonra, evine polisler geldiği sırada sosyal medya üzerinden canlı yayın açmış, o yayından sonra da kendisinden haber alınamamıştı.

Wuhan'dan haber yapan Chen Qiushi ve Fang Bin isimli yarttaş gazetecilerinden ise hâlâ haber alınamıyor. (DIŞ HABERLER)