Singapur'da ikinci dalga daha ağır geçiyor

Korona virüsüyle mücadelede dünyaya örnek gösterilen Güney Asya ülkesi Singapur, bugünlerde ikinci dalgayla başetmeye çalışıyor. Ülkedeki vaka sayısı bir ayda sadece 266'dan 6 bin 588'e yükseldi. Uzmanlar bu durumu, kalabalık yatakhanelerde kalmak zorunda bırakılan göçmen işçilerin gözardı edilmesine bağlıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınının ilk günlerinde dünyaya model olarak gösterilen Asya ülkesi Singapur'da son günlerde vaka sayıları hızlı bir biçimde artmaya başladı. Singapur'da son bir günde 596 yeni vaka bildirilmesiyle, toplam sayı 6 bin 588'e yükseldi. Yeni vakaların sadece 25'inin yerli olduğu, diğerlerinin göçmen işçilerden oluştuğu belirtildi.

Singapur, Çin'e yakınlığına rağmen bazı önlemleri erkenden alması ve dedektiflik filmlerini aratmayan temas izleme yöntemleriyle uzmanlar tarafından salgınla mücadelede diğer ülkelere örnek gösteriliyordu. Ülkenin sadece 700 kilometrekarelik yüzölçümüne rağmen 5.7 milyonluk bir nüfusa sahip olması, virüsün bir anda kontrol edilemeyecek bir ölçekte yayılmasına yol açabilirdi. Fakat pozitif çıkan kişilerin semptom göstermeseler bile negatif sonuç verene dek evlerine gönderilmeyip hastanede tutulması ve çok yaygın bir test politikası izlenmesi gibi yöntemlerle, Çin'den gelen ilk dalga hızla bastırıldı. Bu süreçte okullar ve çoğu işyeri de kapatılmadı.

Ancak Singapur 17 Mart'tan bu yana artış hızı giderek yükselen bir ikinci dalgayla boğuşuyor. Öyle ki, 17 Mart'ta sadece 266 olan vaka sayısı, bugün 6 bin 588'e yükselmiş durumda. En büyük artış ise perşembe günü, 728 yeni vakayla yaşandı.

OKULLAR İKİNCİ DALGADA KAPATILDI

Uzmanlar bu durumu, hem tedbirlerin erken gevşetilmesine, hem de ülkenin göçmen işçi nüfusuna yeterince ilgi gösterilmemesine ve test yapılamamasına bağlıyor. Son rapor edilen 596 vakanın büyük çoğunluğunun kalabalık yatakhanelerde yaşayan göçmen işçiler olması da buna örnek gösteriliyor.

Gelinen noktada, ilk dalga sırasında alınmayan sertlikte önlemler alındı. Okullar ve işyerleri bu ay kapatılırken, işçi yatakhaneleri de karantinaya alındı. Singapur'un ilk dalgadaki başarısını, ikinci dalgada da gösterip gösteremeyeceği merak konusu. (DIŞ HABERLER)