Dr. Mehmet Öz: Yanlış konuştum

Korona tedbirlerinin kaldırılmasını konuşan ABD'de, ünlü doktor Mehmet Öz'ün normalleşmeye okullarla başlanabileceğini söylemesi tartışma yarattı. Öz, tıp dergisi Lancet'te yayımlanan bir araştırmaya atıfla, 'okulların açılmasının maliyetinin teorik olarak toplam ölüm oranının sadece yüzde 2 ila 3'ünü oluşturacağını' söyledi. Ünlü doktor, sözleri tepki çekince özür diledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ünlü kalp cerrahı ve sağlık programı sunucusu Dr. Mehmet Öz, 'ülkede normalleşmenin okulların açılmasıyla başlayabileceğini' söyledi. Ancak Öz'ün, bu senaryoda çocuk ölümlerinin 'toplam ölüm oranının sadece yüzde 2 ila 3'ünü oluşturacağına' dair sözleri tartışma yarattı. Ünlü doktor, tepkiler üzerine Twitter'dan özür diledi.

'ARKA PLANDAKİ TEORİK RİSKLE BİRLİKTE...'

Söz konusu tartışma Öz'ün, ABD Başkanı Trump'a yakınlığıyla bilinen Fox News kanalına demeciyle patlak verdi. Öz, ülkenin nasıl normalleşmeye başlayacağına dair sözlerinde, saygın tıp dergisi Lancet'te yayımlanan bir araştırmaya atıfta bulunarak şu ifadeleri kullandı:

"Ulus için gerçekten çok kritik olan ve çok fazla sorun yaratmadan devam ettirebileceğimizi düşünebileceğimiz şeylerle başlayalım. Size şunu söyleyeyim, okullar çok çekici bir fırsat. Kısa süre önce Lancet dergisinde, okulların açılmasının bize maliyetinin, toplam ölüm oranının sadece yüzde 2 ila 3'ü olabileceğini savunan güzel bir makale okudum. Her hayat bir kayıptır. Ama arka plandaki teorik riskle birlikte, her bir çocuğu güvenli bir şekilde eğitim aldıkları, beslendikleri, yaşamlarının tadını çıkardıkları okullarına geri döndürmek, bazılarının üzerinde düşünebileceği bir takas olabilir."

'YANLIŞ KONUŞTUM AMA NASIL NORMALLEŞECEĞİZ?'

Bu sözleri sosyal medyada 'çocukların ölmesinde sakınca görmediği' şeklinde yorumlanınca, Öz de Twitter hesabından bir video yayınladı. Öz videoda, 'yanlış konuştuğunu' söylese de, hayatı normale döndürmek ile korona riski arasındaki dengenin nasıl sağlanacağına ilişkin görüşlerini de paylaştı. Öz, şu ifadeleri kullandı:

"Okulları açmanın riskine dair sözlerimin insanların kafasını karıştırdığını ve rahatsız ettiğini fark ettim, ki niyetim hiçbir şekilde bu değildi. Yanlış konuştum. Bir kalp cerrahı olarak kariyerimi, ameliyathanede riskleri minimize ederek hayat kurtarmak için mücadele ederek geçirdim.

Aynı zamanda, bana sürekli şu soru soruluyor: İnsanlar nasıl normal hayatlarına geri döndüreceğiz? Bunu yapmak için yanıtını bulmamız önemli adımlardan biri, çocuklarımızı okula nasıl güvenli bir biçimde geri döndüreceğimiz. Birçok çocuk için okulun güvenli, iyi beslendikleri ve öğrendikleri bir yer olduğunu biliyoruz. Ve bu şu an eksik. Bunlar, hepimizin mücadele ettiği meseleler. Ve ben, bu virüsü yenilgiye uğratmak için çözümler aramaya devam edeceğim."

DR. PHIL: NEDEN KORONA VİRÜSÜ İÇİN ÜLKEYİ KAPATIYORUZ?

ABD'de, normalleşmeye ilişkin görüşleriyle tartışma yaratan tek doktor Mehmet Öz de değil. CBS kanalında yayınlanan 'Dr Phil' programının sunucusu Phil McGraw da, "Otomobil kazaları, sigara tüketimi nedeniyle gerçekleşen ölümler ve havuza düşenler için ülkeyi kapatmıyoruz. Neden korona virüsü nedeniyle ülke kapanıyor?" dedi.

Sosyal medyadan gelen tepkilerde, McGraw'ın bir virolog olmadığı, aktardığı verilerin yanlış olduğu belirtildi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler çocuk okul Mehmet Öz