Araştırma: Kediler virüsten enfekte olabiliyor

Science dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, yeni korona virüsünün kedilere bulaşma ihtimali köpeklerden çok daha yüksek. DSÖ, evcil hayvanların pandemideki rolünü araştırdıklarını kaydetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Science dergisinde yayımlanan bir araştırma, kedilerin yeni tip korona virüsüyle enfekte olabileceğini ortaya koydu. Dağ gelinciklerinin enfekte olma ihtimalini de ortaya koyan çalışmaya göre, köpekler, tavuklar ve ördeklerin virüsü kapma ihtimali çok daha düşük.

Çalışmada kedilerin solunum damlacıkları yoluyla birbirlerini de enfekte edebilecekleri belirtildi. Enfekte olan kedilerin ciğerlerinde, burun ve boğazlarında yoğun lezyonlar tespit edildiğini ifade eden araştırmacılar, kedilerde yapılacak gözlemin insanlarda virüsün elimine edilmesi için yardımcı bir rol oynayabileceğini kaydetti.

DSÖ: KEDİ VE KÖPEKTEN İNSANA BULAŞMIYOR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önceki gün yapılan açıklamada, evcil hayvanların korona virüsü pandemisindeki rolünün detaylı olarak araştırıldığı belirtilmişti. DSÖ’den epidemiyolog Maria Van Kerkhove, şu ana kadar ellerinde olan verilere dayanarak, ‘’bulaştırmada evcil hayvanların rol oynadığını düşünmediklerini ancak korona virüsü taşıyan bir insan üzerinden enfekte olabileceklerini’’ kaydetti.

Bugüne dek Hong Kong'da bir köpek ile Belçika'da bir kedinin sahiplerinden korona virüsü kaptıkları biliniyor. Son olarak  New York’taki Bronx Hayvanat Bahçesi’ndeki dört yaşındaki Malezya kaplanı Nadia’nın da enfekte bir hayvan bakıcısıyla teması sonrası kuru öksürük ve iştahsızlık gibi bazı semptomları gösterdiği gözlemlenmişti.

Yeni tip korona virüsünün ana kaynağının yarasalar olduğu tahmin ediliyor. Şu ana dek kedi ve köpekler arasında rastlanan birkaç vaka dışında evcil hayvanların taşıyıcı olabileceğine yönelik ise henüz güçlü kanıtlar bulunmuyor. (DW Türkçe)