Suriye'den AB'ye: Türkiye'nin şantajlarına boyun eğmeyin

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin toplantısında konuşan Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, "Ülkem, Erdoğan rejiminin barışçıl Suriyelileri savaşı körüklemek için kullanmasına karşı çıkıyor" dedi. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya ise, 'Suriye'deki gerilimin ancak Rus-Türk diyaloğuyla düşürülebileceğini' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İdlib'deki saldırının ardından acil olarak toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde konuşan Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, "Ülkem, Erdoğan rejiminin barışçıl Suriyelileri savaşı körüklemek için kullanmasına, NATO'yu kendi çocukça maceralarına çekmek ve Türkiye'nin AB'ye girişini kolaylaştırmak amacıyla sivilleri Avrupa ülkelerine şantaj aracı olarak kullanmasına kararlılıkla karşı çıkıyor" dedi. Caferi, Avrupa ülkelerine 'Türkiye'nin şantajlarına boyun eğmeme ve Türkiye'nin kendilerini yeni bir maceraya çekmesine izin vermeme' çağrısı yaptı.

Avrupa ülkelerine yükümlülüklerini yerine getirme ve uluslararası yasalara uyma çağrısı yapan Caferi, insan haklarına uyulmasını sağlamaya yönelik mekanizmaların desteklenmesi ve 'rejimle' Suriye halkına zarar verecek utanç verici anlaşmalar yapılmaması gerektiğini de kaydetti.

RUSYA TEMSİLCİSİ: GERİLİM DİYALOGLA DÜŞER

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, 'Suriye'deki gerilimin ancak Rus-Türk diyaloğuyla düşürülebileceğini' söyledi. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısının ardından gazetecilerle bir araya gelen Nebenzya, İdlib'de yaşanan gerilimi değerlendirdi.

Batılı ülkelerin İdlib'deki durumu kullanarak Moskova ile Ankara'nın arasını açma çabalarına rağmen Astana formatına ihtiyacın devam ettiğini belirten Nebenzya, "Gerilim, partnerlerimizin buna yönelik kurnazca çağrıları değil, yalnızca Rus-Türk diyaloğu ile düşürülebilir" dedi.

Rus diplomat, "Bugün görüldü ki, bazıları Ankara'yla aramızı açmak için İdlib'deki durumu kullanıyor. 'Astana öldü' ifadesini kullanıyorlar. Onları hayal kırıklığına uğratarak söylemek isterim ki, Astana'yı gömmek için acele etmeyin" diye ekledi. (Kaynak: Sputnik)