Hindistan'da 'Vatandaşlık Yasası' protestolarında en az 13 kişi öldü

Hindistan'da Müslümanlar hariç altı dini gruptan göçmene vatandaşlık verilmesini öngören yasaya karşı protestolarında en az 13 kişi öldü, 150 kişi yaralandı. Hastaneye kaldırılan yaklaşık 70 kişide gerçek mermi izi bulunduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan'da, Pakistan, Afganistan ve Bangladeş'ten gelen altı dini gruba vatandaşlık yolunu açan ancak aynı durumdaki Müslüman göçmenleri kapsam dışı bırakacak şekilde değiştirilen 'Vatandaşlık Yasası'na karşı protestolar devam ediyor. Hint basınındaki haberlere göre, başkentin kuzeydoğu bölgelerinde üç gündür devam eden gösterilerde biri polis 13 kişi öldü.

Yetkililer, 150'den fazla kişinin yaralandığını belirtti. Hastaneye kaldırılan yaklaşık 70 kişide gerçek mermi izi bulunduğu ifade ediliyor. Ülkede, geçen yıl aralık ayında başlayan ve iki ayı aşkın süredir devam eden protestolarda ölen sivillerin sayısı 37'e yükseldi.

Başkentin Maujpur, Kardampuri, Chand Bagh ve Dayalpur bölgelerinde devam eden gösterilerde çok sayıda araç, dükkan ve ev ateşe verildi. Gösterilerde yasa karşıtı ile destekçisi gruplar birbirlerine taş ve sopa fırlattı. Polis, eylemcilere göz yaşartıcı gaz ile saldırdı. Yetkililer, şiddetin devam ettiği bölgelere yaklaşık 6 binin üzerinde güvenlik gücünün gönderildiğini belirtti.

Delhi Metro Demiryolu Şirketi’nden (DMRC) yapılan açıklamada, beş metro istasyonuna giriş ve çıkışların kapalı olduğu bildirildi. Delhi Başbakanı Arvind Kejriwal, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Delhi'nin bazı bölgelerindeki yaygın durumdan çok endişeliyim. Hepimiz şehrimizde barışı yeniden tesis etmek için birlikte çaba göstermeliyiz. Herkesi tekrar şiddetten uzak durmaya çağırıyorum" dedi. BBC'nin haberinde de protestolar sırasında NDTV çalışanı iki gazetecinin dövüldüğü, yerel JK24x7 kanalında çalışan bir muhabirin yaralandığı belirtildi.

Sosyal medyaya düşen görüntülerde, olayların yaşandığı Ashok Vihar bölgesinde, Hindu milliyetçilerinden oluşan bir grup, bir caminin minaresinde görüntülendi. Minarenin üzerine çıkan kişi, eliyle hilali yerinden sökmeye çalışırken çevreden alkış sesleri duyuldu. Gokulpuri bölgesinde bir cami ateşe verilerek kullanılamaz hale getirildi. (AA)